Hlavní obsah

Na ISS dorazili noví astronauti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

U Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) v úterý po jednodenním letu zakotvila kosmická loď americké společnosti SpaceX se čtyřmi členy posádky. Tři Američané a jeden Rus na oběžné dráze vystřídají čtveřici kolegů, která na ISS působila od konce loňského léta. Nové osazenstvo již bylo uvítáno na palubě vesmírné stanice.

Přílet nových členů posádky na ISSVideo: NASA, AP

 
Článek

Nová posádka odstartovala – pomocí nosné rakety Falcon 9 – v pilotované kosmické lodi Crew Dragon Endeavour z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě brzy ráno v pondělí. Plavidlo se k vesmírné stanici, konkrétně ke staničnímu modulu Harmony, připojilo v úterý těsně před 8:30 SEČ.

SpaceX na sociální síti X potvrdila úspěšné zakotvení a americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) záhy oznámil, že tři astronauti a jeden kosmonaut vstoupí na palubu ISS „do dvou hodin od zakotvení“. A to se také stalo.

Misi s názvem Crew-8 velí 42letý astronaut NASA Matthew Dominick. Na ISS s ním cestovali 64letý Michael Barratt, vystudovaný lékař a zkušený astronaut, 53letá astronautka Jeanette Eppsová a 41letý Rus Alexandr Grebjonkin.

Tři Američané a Rus odstartovali k ISS

Amerika

Pro všechny členy týmu kromě Barratta je tato mise prvním pobytem ve vesmíru v jejich kariéře.

Posádka na ISS stráví šest měsíců. Týden po jejich příletu mají vyrazit na zpáteční cestu členové předchozí mise Crew-7, která trvá od konce srpna. Tvoří ji Američanka Jasmin Moghbeliová, Dán Andreas Mogensen, Japonec Satoši Furukawa a Rus Konstantin Borisov.

Kromě toho aktuálně na orbitálním komplexu působí ještě americká astronautka Loral O’Harová a ruští kosmonauti Nikolaj Čub a Oleg Kononěnko.

Foto: Profimedia.cz

Astronauti mise Crew-8: zleva Michael Barratt, Matthew Dominick, Alexander Grebjonkin a Jeanette Eppsová

Mezinárodní vesmírná stanice je jedním z posledních míst, kde Rusko a Spojené státy spolupracují navzdory ruské agresi na Ukrajině, kvůli které jsou vztahy mezi oběma velmocemi nejhorší za desítky let. Koncem loňského prosince ruská vesmírná agentura Roskosmos oznámila, že se s NASA dohodla na prodloužení programu společných letů na ISS do roku 2025.

Roskosmos tvrdí, že se dohodl s Američany na prodloužení společných letů na ISS

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám