Hlavní obsah

Německý zámek Moritzburg čelí žalobě kvůli výstavě o Šafránkové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Syn zesnulé herečky Libuše Šafránkové Josef Abrhám mladší podal žalobu na německý zámek Moritzburg, který proslavila pohádka Tři oříšky pro Popelku. Zámek podle Abrháma bez jeho souhlasu znovu uspořádal výstavu o Šafránkové. Uvedla to dnes televize CNN Prima News. Podle ředitelky zámku je výstava poctou Šafránkové.

Foto: Profimedia.cz

Popelčin střevíček, který je součástí každoroční zimní výstavy „Tři oříšky pro Popelku“ na zámku Moritzburg. Kvůli jiné výstavě zaměřující se na Libuši Šafránkovou se nyní zámek stal terčem žaloby.

Článek

Z filmu Tři oříšky pro Popelku, v němž se Šafránková představila v hlavní roli spolu s Pavlem Trávníčkem, jsou na zámku Moritzburg k vidění kostýmy i originální rekvizity, jako třeba Popelčino sedlo. Výstava o životě Šafránkové doprovází hlavní expozici. Lidé ji mohou navštívit do 25. února.

„Zámek Moritzburg se rozhodl uspořádat výstavu bez jakékoli konzultace s panem Abrhámem mladším, který je nositelem osobnostních práv po své zemřelé matce,“ uvedl advokát Aleš Rozehnal pro CNN Prima News. Herečka podle něj chtěla mít alespoň minimální kontrolu nad tím, jak bude výstava vypadat. „Dokonce prodávají bez jeho souhlasu různé upomínkové předměty s jejím vyobrazením a musím říct, že často velmi pochybné kvality,“ podotkl Rozehnal.

Cílem výstavy je ukázat návštěvníkům, kdo Šafránková byla a jak významná byla pro české diváky, řekla televizi ředitelka zámku Dominique Fliegerová. „Velice rádi bychom i se synem paní Šafránkové prošli tuto výstavu, abychom mu vysvětlili, co je naším cílem. Nicméně nevystavujeme žádné soukromé fotografie, protože víme, že ona sama byla stydlivá,“ dodala.

Filmová pohádka režiséra Václava Vorlíčka měla v československých kinech premiéru 16. listopadu 1973. Československá televize ji poprvé nabídla na Štědrý den roku 1974. Popelka zaznamenala úspěch také u zahraničních diváků, v Německu je pohádka podle předlohy Boženy Němcové dodnes oblíbeným vánočním filmem.

Tři oříšky pro Popelku slaví padesátiny

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám