Hlavní obsah

Přechod mezi Maďarskem a Srbskem byl po týdnu otevřen

Právo, ČTK, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť/Bělehrad
Aktualizováno

Ministři vnitra Srbska a Maďarska Nebojša Stefanovič a Sándor Pintér v neděli otevřeli dálniční hraniční přechod Horgoš-Röszke, který byl začátkem týdne uzavřen kvůli tlaku migrantů. Umožnilo to zklidnění situace kolem běženců. Asi dva kilometrů vzdálený železniční přejezd, který byl místem násilných incidentů, ale zůstává uzavřený.

Foto: MTI

Obnovení dálničního provozu mezi Maďarskem a Srbskem

Článek

Ministři Sándor Pintér a Nebojša Stefanović symbolicky odstranili plot z ostnatého drátu, který přehrazoval hlavní silnici spojující Budapešť a Bělehrad. Dali najevo radost, že je dálniční přechod otevřen.

"Situace si vyžádala, aby přechod byl uzavřen. Spolu se srbskými kolegy byly ale problémy vyřešeny a podmínky pro otevření přechodu byly naplněny," prohlásil Pintér. Původně měl být přechod uzavřen na měsíc.

Minulou středu použila maďarská policie u železničního přechodu v Röszke slzný plyn a vodní děla proti stovkám migrantů, kteří pronikli skrz plot z ostnatého drátu a snažili se dostat do Maďarska. Srbsko kvůli zásahu vyjádřilo "co nejostřejší protest". K přechodu se pak sjelo více než sto příslušníků maďarské pořádkové policie i členové protiteroristických jednotek.

Maďarsko v obavě z přílivu běženců celou hranici se Srbskem prakticky zablokovalo, postavilo tak 175 km plotu a plot z ostnatého drátu vztyčilo i na nechráněném úseku hranice s Chorvatskem. Podobné opatření chystá na hranici s Rumunskem.

Reklama

Související články

Maďarsko použilo proti uprchlíkům slzný plyn

Slzný plyn musela nasadit ve středu maďarská policie proti skupině asi 200 migrantů v záchytném táboru u obce Röszke na hranicích se Srbskem. Po zásahu policie...

Výběr článků

Načítám