Hlavní obsah

Za nelegální přechod hranice půjdete do vězení, varuje arabsky inzerát maďarské vlády

Právo, Ivan Vilček
Budapešť

Maďarská vláda rozjela v několika blízkovýchodních zemích mediální kampaň, která má odradit další migranty před cestou do Maďarska. Varuje uprchlíky, že pokud se pokusí nelegálně překročit hranice, můžou skončit ve vězení.

Foto: an-Nahár

Inzerát maďarské vlády v libanonském deníku an-Nahár

Článek

Celostránkový inzerát v angličtině a arabštině otiskl například přední libanonský list an-Nahár. Kabinet premiéra Viktora Orbána v něm vzkazuje, že jeho země je sice pohostinná, ale „proti těm, kdo se pokusí nelegálně vstoupit do Maďarska, budou přijata nejtvrdší možná opatření”.

Kampaň upozorňuje na zpřísněné zákony, které platí pro nelegální vstup na území Maďarska od 15. září 2015.

„Nelegální překročení hranice je zločin trestaný vězením,” upozorňuje inzerát. Varuje také před pašeráky lidí. Migranti jim podle textu nemají věřit, že Budapešť dovolí ilegálním běžencům projít přes území Maďarska.

Billboardy i letáky

Úřad maďarského premiéra uvedl, že kampaň bude probíhat v tisku, na billboardech a formou letáků rozdávaných v tranzitních zemích. Zaměří se i na státy, odkud migranti do Evropy přichází.

Orbánův kabinet doufá, že se tak podaří odradit nejen uprchlíky, ale také pašeráky lidí, aby je nesměřovali přes maďarské území. Kampaň připravila reklamní agentura J. Walter Thompson.

Foto: an-Nahár

Inzerát maďarské vlády v libanonském deníku an-Nahár

Podobný inzerát nedávno v několika blízkovýchodních denících nechala otisknout i dánská vláda. [celá zpráva]

Maďarsko i přes tvrdší zákony a opatření namířená proti nelegální imigraci dál čelí příchodu tisíců uprchlíků. Policie v pondělí oznámila, že od pátku do neděle do země dorazilo rekordních 19 707 migrantů.

Drtivá většina (téměř osmnáct tisíc lidí) přešla přes hranici s Chorvatskem. V posledních měsících většina běženců do Maďarska dorazila ze Srbska. O víkendu jich ale touto cestou přišlo jen 950.

Reklama

Výběr článků

Načítám