Hlavní obsah

Švýcarský parlament odmítl nepřímý vývoz zbraní na Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švýcarský parlament odmítl návrh, který by mimořádně umožnil vyvážet zbrojní materiál vyrobený ve Švýcarsku na Ukrajinu přes třetí země. Národní rada v Bernu hlasovala ve čtvrtek večer proti této výjimce označované médii jako Lex Ukrajina v poměru 98 ku 75 hlasům.

Foto: Profimedia.cz

Poslanci švýcarského parlamentu na zasedání v Bernu.

Článek

Švýcarská konfederace s odkazem na svou neutralitu jakýkoli export vojenského materiálu na Ukrajinu od samého počátku odmítá a zakazuje to i svým obchodním partnerům.

Například Německo, Španělsko nebo Dánsko kvůli tomu nemohly dodat Kyjevu vojenský materiál švýcarské provenience.

Zastánci reexportu švýcarských zbraní argumentují, že Bern by měl takový vývoz povolit a podpořit tím těžce zkoušenou Ukrajinu.

Odpůrci, mezi nimi Zelení a pravicově konzervativní lidová strana (SVP), naproti tomu tvrdí, že by to znamenalo porušení tradiční švýcarské neutrality a příklon k Severoatlantické alianci (NATO).

Parlament v Bernu podle listu Neue Zürcher Zeitung ještě projednává návrh na zásadní změnu samotného zákona o exportu zbrojního materiálu.

Ta by mohla export švýcarských zbraní povolit za předpokladu, že by Rada bezpečnosti OSN odsoudila agresi proti dané zemi jako akt odporující mezinárodnímu právu.

Takový scénář je ale podle médií v případě Ukrajiny prakticky vyloučený vzhledem k faktu, že jedním z pěti členů Rady s právem veta je Rusko.

Švýcarsko trvá na zákazu reexportu zbraní na Ukrajinu

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám