Hlavní obsah

Švýcarsko trvá na zákazu reexportu zbraní na Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švýcarsko dělá všechno možné pro skutečné zavádění sankcí proti Rusku. Dál ale trvá na zákazu reexportu zbraní a vojenského materiálu švýcarského původu na Ukrajinu, prohlásil švýcarský prezident Alain Berset.

Foto: Hager Christian, ČTK

Gepardi jsou už na Ukrajině v „plné práci“

Článek

Švýcarské zákony o neutralitě znamenají, že vláda nemůže v konfliktech vojensky podporovat žádnou ze stran, připomněl podle listu Blick v Berlíně po jednání s německým kancléřem Olafem Scholzem. „Nemůžete žádat, abychom porušovali své vlastní zákony,“ prohlásil.

Země helvétského kříže při exportu svých zbraní vyžaduje od příjemců závazek, že vojenský materiál nebude předán stranám válečného konfliktu.

Německo by chtělo Ukrajině ze svých zásob poskytnout švýcarskou munici do protileteckých systémů Gepard. Švýcaři ale odmítají dát Němcům výjimku a stejně reagovali i na podobné žádosti Dánů a Španělů.

Ukrajinu překvapila německá nabídka Gepardů. Bez munice jsou jí k ničemu

Válka na Ukrajině

Podle Berseta je třeba zvažovat, „jak máme, musíme nebo můžeme postupovat“. Snahy změnit příslušný zákon ale až dosud pokaždé ztroskotaly.

Německo poskytlo Ukrajině 34 gepardů, ale jen 60 tisíc nábojů, což ani zdaleka nestačí. Německý zbrojařský koncern Rheinmetall proto v dolnosaském Unterlüssu staví novou linku na výrobu této munice. Na Ukrajinu ale dorazí až v létě.

Rána pro ruské oligarchy. Švýcarské banky jim hrozí zrušením účtů

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám