Hlavní obsah

Summit Bidena a Putina bude v Ženevě, píší ve Švýcarsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Napjatě očekávané první setkání amerického prezidenta Joea Bidena s jeho ruským protějškem Vladimirem Putinem se odehraje v Ženevě, napsal v pondělí švýcarský list Tages-Anzeiger s odkazem na „spolehlivé zdroje”. Ve městě v pondělí jednali Bidenův bezpečnostní poradce John Sullivan a tajemník ruské bezpečnostní rady Nikolaj Patrušev. Washington i Moskva označily jejich schůzku za důležitý krok k uspořádání případného summitu.

Foto: Melina Mara, ČTK/AP

Americký prezident Joe Biden

Článek

List Tages-Anzeiger tvrdí, že do Ženevy již přijelo několik amerických činitelů v rámci mise, která má summit připravit. Někteří uživatelé na Twitteru uvedli, že na místní letiště přiletělo v neděli neobvyklé nákladní letadlo americké vlády. Termín setkání je podle listu zatím nejasný, očekává se však v příštích týdnech.

Foto: Alexei Druzhinin, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin

Moskva ani Washington zprávy zatím nekomentovaly. Bílý dům však uvedl, že Sullivan s Patruševem v pondělí diskutovali o řadě témat a že by jejich jednání mělo vést k uspořádání summitu Bidena s Putinem, jehož čas a místo konání bude oznámeno později. V podobném duchu se vyjádřila i ruská bezpečnostní rada, která dodala, že se oba činitelé bavili o "strategické stabilitě".

Biden a Putin by se podle ruského listu mohli sejít ve Švýcarsku

Zahraniční

Spekulace zatím nekomentovaly ani švýcarské úřady. Ministerstvo zahraničí pouze uvedlo, že je připraveno v případě potřeby nabídnout svou pomoc. Ženevu označil za nejpravděpodobnější místo konání summitu i ruský deník Kommersant.

Blinken: Amerika bude na agresivitu Ruska reagovat

Zahraniční

Vztahy obou velmocí jsou v posledních měsících výjimečně napjaté kvůli řadě afér. USA nedávno uvalily na Rusko sankce a země si vzájemně vyloučily několik svých diplomatů. Biden však nedávno prohlásil, že očekává brzké setkání s Putinem a že není nutné, aby obě strany před jeho konáním vyřešily všechny své spory.

Bidenova administrativa by podle agentury Reuters ráda uspořádala summit kolem poloviny června, kdy Biden podnikne svou první zahraniční cestu do Londýna na setkání lídrů skupiny vyspělých zemí G7 a následně na summit NATO v Bruselu.

Reklama

Výběr článků

Načítám