Hlavní obsah

Strop pro přijímání běženců odradí další migranty, tvrdí Seehofer

Německo by mělo ročně přijmout maximálně 200 tisíc osob, prohlásil v rozhovoru pro nejnovější vydání týdeníku Der Spiegel bavorský premiér Horst Seehofer. Stanovení horní hranice pro přijetí běženců sníží podle něj atraktivitu Německa pro migranty a do Evropy se vydá podstatně méně lidí. Kancléřka Angela Merkelová určování národních stropů pro počet přijímaných uprchlíků odmítá.

Foto: Profimedia.cz

Bavorský premiér Horst Seehofer

Článek

„Když Německo jasně dá najevo, že existují hranice pro přijímání (běženců), pak imigrace poleví,” řekl Seehofer. Podle něj se zpráva o tom rozšíří mezi běženci a méně z nich bude riskovat cestu přes Středozemní moře, když budou šance na získání azylu v Německu jen omezené. „V současnosti se ještě mnozí cítí pozváni. To je realita,” řekl Seehofer.

Evropská unie udělala podle něj chybu, když se nestarala o problémy Itálie a Řecka, přes jejichž území přichází nejvíc uprchlíků. „Ano, Německo bude muset i v budoucnu přijmout mnoho běženců, budeme pro to muset stanovit určitý kontingent. Zmínil jsem počet 200 tisíc ročně, což odpovídá naší hospodářské síle v EU. Ale až bude toto číslo dosaženo, budeme muset lidi na hranicích odmítat,” řekl Seehofer.

O přesné podobě zabezpečení hranic mluvit nechtěl. „Samozřejmě nikdy zcela nezabráníme tomu, aby se několik běženců dostalo přes zelenou hranici. Ale naprostá většina zemí na světě se snaží své hranice chránit a je v tom úspěšná. Ani my se tomu nevyhneme,” řekl. Podle něj je nutné přijmout systematická opatření i s ohledem na to, že počet obyvatel světa stoupá a v budoucnu se dají očekávat další migrační proudy.

Merkelová proti uzavírání hranic

Proti uzavírání hranic se v neděli večer v televizi ARD jasně vyslovila Merkelová. Nikdo by si podle ní neměl myslet, že jednostranné uzavírání hranic může problémy vyřešit. Zopakovala, že v uprchlické krizi je třeba najít celoevropské řešení a že stále sází na dohodu s Tureckem.

Seehofer v současnosti patří mezi nejhlasitější kritiky kancléřčiny politiky v uprchlické krizi. Jeho političtí soupeři mu vytýkají, že svým úsilím o německé národní řešení oslabuje pozici Merkelové při jednáních o společném evropském postupu a že jeho výroky přispívají k napětí v zemi.

Bavorský premiér tato obvinění odmítl, přiznal však, že napětí v německé společnosti vnímá. „Země je rozštěpená. Lidé jsou znejistělí a zesílila polarizace. Evropa je v napětí a je nejednotná. To musí být pro každého politika alarmující,” řekl. „Musíme se ptát, zda může politika znovu snížit radikalizaci společnosti,” doplnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám