Hlavní obsah

Stroje NATO několikrát vzlétly proti skupinám ruských letadel nad Evropou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Severoatlantická aliance zaznamenala v posledních dvou dnech zvýšenou aktivitu ruského letectva v evropském vzdušném prostoru. Stroje NATO uskutečnily proti skupinám ruských strojů několik leteckých zákroků, oznámilo ve středu bruselské sídlo aliance.

Foto: Profimedia.cz

Stíhačka Typhoon britského královského letectva RAF

Článek

Letadla NATO vzlétla na čtyřech různých místech proti čtyřem skupinám ruských vojenských letounů, které operovaly v oblastech Baltského moře, Severního moře a Černého moře.

Ruské stroje totiž nesdělily letový plán a neudržovaly žádný kontakt s civilním letectvem, což podle aliance představovalo možné riziko pro civilní lety.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Do bezpečnostních leteckých misí k doprovázení ruských letadel nad Evropou se podílely armády Norska, Británie, Portugalska, Německa a Turecka, dodala aliance.

Německá luftwafe například zachytila v mezinárodním vzdušném prostoru nad Baltským mořem ruskou stíhačku.

Donutily přistát lotyšský letoun

V této situaci donutily ve středu v podvečer britské stíhačky přistát na letišti Stansted lotyšské nákladní letadlo An-26. Po vstupu do britského vzdušného prostoru se s ním nepodařilo navázat kontakt.

Britské královské letectvo stroji pohrozilo, že ho sestřelí, pokud bude dál pokračovat v letu. Dvě stíhačky typu typhoon jej poté doprovodily na Stansted. Odtud pak antonov pokračoval do Birminghamu.

Reklama

Výběr článků

Načítám