Hlavní obsah

Německo varuje před epidemií chřipky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německé ministerstvo zdravotnictví vyzvalo obyvatele Spolkové republiky, aby se nechali očkovat také proti chřipce. Riziko její epidemie i závažného průběhu nemoci by mohlo být v nadcházejících měsících obzvláště vážné, protože loni se chřipka prakticky nevyskytovala, varoval ministr zdravotnictví SRN Jens Spahn.

Foto: Phil Noble, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Prosím vás, nechte se očkovat proti chřipce, která není žádnou neškodnou horečkou. Neměli bychom chřipku podceňovat jen proto, že tady máme covid,“ varoval Spahn. Jeho výzvu podpořil i šéf Institutu Roberta Kocha (RKI) Lothar Wieler, když upozornil, že očkování proti běžné chřipce je stejně důležité jako očkování proti koronaviru a také chrání proti těžkému průběhu nemoci.

Šéf německé státní očkovací komise (Stiko) Thomas Mertens doplnil, že očkování proti chřipce i proti covidu-19 lze stihnout během jedné návštěvy u lékaře. „Jednu vakcínu do levého ramene, druhou do pravého,“ řekl.

Chřipka po koronavirové pauze letos znovu udeří, varují experti

Domácí

Situaci ohledně koronaviru v Německu označil Spahn za stabilizovanou díky očkování. Ve středu registrovala 83milionová SRN 11 547 nových případů covidu, zhruba stejně jako před týdnem.

Horší čísla vykazuje devítimilionové Rakousko, které ve středu ohlásilo 2693 nových infekcí za den, nejvíce od 10. dubna. Země ovšem masivně testuje – za ve středu provedla 160 tisíc PCR testů, zatímco Česko s 10,7 milionu obyvatel za stejné období necelých 21 800 testů.

Slovensko má nejvíc nově nakažených za půl roku, Polsko čelí čtvrté vlně epidemie

Evropa

Slovensko opět odkládá operace

Počet nakažených koronavirem roste také v pětimilionovém Slovensku, kde laboratoře v úterý odhalily bezmála dva tisíce nových případů, nejvyšší denní přírůstek za posledních šest měsíců. Vzrostl také počet pacientů v nemocnicích, přičemž velká část z nich není očkovaná. Některé slovenské nemocnice začaly opět odkládat méně důležité plánované operace.

Reklama

Výběr článků

Načítám