Hlavní obsah

Spokojenost s politikou kancléřky Merkelové se blíží minimu

Berlín

Spokojenost s prací německé kancléřky Angely Merkelové se blíží bodu mrazu. Spokojeno je pouhých 47 procent lidí, plyne z průzkumu DeutschlandTrend televize ARD. Je to letošní druhý nejhorší výsledek, komentovala výsledky tisková agentura DPA.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová.

Článek

Během měsíce přišla kancléřka o 12 procentních bodů, ještě v červnu bylo s její prací spokojeno 59 procent Němců. Naopak roste spokojenost s činností bavorského premiéra Horsta Seehofera, kladně ho hodnotí 44 procent.

Propad je podle DPA důsledkem násilných útoků, které v červenci Německo zasáhly. Dva z červencových útoků v Bavorsku spáchali lidé žádající o azyl, kteří se přihlásili k Islámskému státu.

Se vstřícným vztahem vůči uprchlíkům, který kancléřka dlouhodobě prosazuje, je spokojeno 34 procent Němců. Je to o osm procentních bodů méně než v dubnovém průzkumu.

Ztrácí i Seehofer

Zatím nejnižší preference Merkelové ukázal únorový průzkum, kdy její politiku schvalovalo 46 procent dotázaných. Tehdy byla také nejvyšší spokojenost s činností Seehofera, činila 45 procent. Minulý měsíc se jeho obliba propadla na 33 procent.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Bavorský premiér Horst Seehofer

O jeho straně CSU, sesterské CDU, si ale 55 procent hlasujících myslí, že se agresivně vymezuje proti kancléřce. Dokonce 64 procent se domnívá, že se CSU v konfliktu více stará o své zájmy než o úspěch federální vlády.

Stejně jako před měsícem je největší spokojenost s prací ministra zahraničních věcí Franka-Waltera Steinmeiera, spokojeno je s ním 71 procent oslovených.

Související téma:

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Osmdesát procent respondentů se vyjádřilo proti přijetí Turecka do EU ve středně- či dlouhodobém horizontu. Pro je pouhých 15 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám