Hlavní obsah

Spokojenost s Merkelovou stoupla. Extrémní pravice se Němci bojí víc než islamistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německá kancléřka Angela Merkelová dokázala získat zpět ztracenou popularitu mezi Němci, spokojenost s její prací v průzkumu veřejnoprávní televize ARD vyjádřilo 54 procent respondentů, což je v porovnání se zářím nárůst o devět procentních bodů. Průzkum také ukázal, že útoků ze strany pravicových radikálů se Němci bojí víc než násilí ze strany islamistů.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Telefonického průzkumu televize ARD, který se uskutečnil ve středu a ve čtvrtek, se zúčastnilo 1003 respondentů. Zatímco v září byla spokojenost s Merkelovou na 45 procentech, což byl nejhorší výsledek za posledních pět let, nyní je na 54 procentech.

Proměnlivou popularitu německé kancléřky tlačí dolů především kritický postoj řady německých voličů k vstřícné politice Merkelové vůči uprchlíkům. Ten se podepsal i na často dramatických propadech její Křesťanskodemokratické unie (CDU) v pětici letošních zemských voleb.

Nahoru jí zase například v červenci (59 procent) pomohl pocit, že Německu může dát Merkelová stabilitu i po rozhodnutí Británie vystoupit z EU. V srpnovém průzkumu (47 procent) se pak už projevil dopad dvojice červencových teroristických útoků, které zasáhly Bavorsko. Co stojí za aktuálním vzestupem, se možná ukáže až s odstupem času.

Zatímco hodnocení Merkelové se v říjnu výrazně zlepšilo, hůře si vede kritik její migrační politiky a šéf sesterské Křesťanskosociální unie (CSU) Horst Seehofer. V září spokojenost s jeho prací vyjádřilo 44 procent Němců, nyní jen 37 procent.

Radikální pravice nebezpečnější než islamisté

ARD se dotazovala také na to, čím se Němci cítí nejvíce ohroženi. Nebezpečí útoků ze strany islamistů vidí 68 procent Němců jako velké, v případě útoků levicových extremistů je to 52 procent. Nejčastěji však dotázaní hovoří o nebezpečí možných útoků pravicových radikálů, které považuje za velké 84 procent obyvatel Spolkové republiky.

Obavy z přílišné síly islámu v důsledku příchodu velkého množství uprchlíků má 56 procent Němců, což je o čtyři procentní body více než v květnu letošního roku. Polovina Němců (49 procent) má obavu, že uprchlíci zvýší konkurenci na trhu s bydlením. Zesílení konkurence na pracovním trhu se bojí 28 procent dotázaných.

Německo v loňském roce přijalo zhruba 900 tisíc uprchlíků, dřívější údaje hovořily o 1,1 miliónu migrantů, toto číslo se ale ukázalo jako nadsazené. [celá zpráva]

Nespokojenost s demokracií v bývalé NDR

Průzkum ARD také ukázal, že 58 procent Němců je spokojeno s fungováním zdejší demokracie, zatímco 41 procent spokojeno není. Nespokojenost je přitom výrazně vyšší v bývalém východním Německu, kde je negativní hodnocení (53 procent) fungování demokracie dokonce vyšší než to pozitivní (46 procent). V někdejších západních zemích je s fungováním německé demokracie spokojeno 62 procent obyvatel.

Související téma:

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám