Hlavní obsah

Souhrn dění na Ukrajině do středeční půlnoci

Starší příspěvky z on-line reportáže k válce na Ukrajině.

Foto: Oleksandr Ratushniak, Reuters

Защитники Северодонецка

Článek

23:19 - Litevská premiérka Ingrida Šimonytéová obvinila Rusko ze lži o blokádě Kaliningradu. Lidé mohou stále volně cestovat přes Litvu do Kaliningradu a železniční blokáda se týká pouze procenta převáženého zboží, na nějž jsou uvaleny sankce EU. V Litvě je zřejmě blokována ocel.

21:45 - Pět žen zahynulo v důsledku minometného ostřelování ruskými silami v obci Pryšyb v Charkovské oblasti, informoval server Suspilne s odvoláním na šéfa místní správy. Ostřelování podle něj obec v Izjumském okrese zasáhlo odpoledne. „Zemřelo pět civilistů. Všechno to byly ženy, které byly ve vesnici u vchodu do vícepodlažního domu,” sdělil šéf místní správy Stepan Maselskyj.

20:40 - Ukrajina vyslala posily do Severodoněcku, o který svádí více než měsíc tvrdé boje s ruskými silami, uvedla agentura Reuters s odvoláním na svědectví fotorafa Oleksandra Ratušňaka. V Severodoněcku, které je pod neustálými útoky, ukrajinští vojáci často tráví i několik týdnů a dělostřelecká palba je pro ně denní chléb.

Ukrajina poslala do Severodoněcku posily

Evropa

19:20 - Nařízení o nevydávání víz a povolení k pobytu Rusům a Bělorusům bude platit do konce března 2023. Vláda schválila návrh ministerstva zahraničí.

18:59 - Spojené státy nepovolily ruskému speciálu přiletět pro ruské diplomaty vyhoštěné z USA. V prohlášení to uvedla mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. Moskva podle ní přijme „asymetrická“ odvetná opatření, píše agentura Interfax. Letadlo mělo podle Zacharovové vyzvednout zaměstnance ruských zahraničních institucí a jejich rodiny, kteří byli ze země vyhoštěni dříve tento měsíc.

18:05 - Ruští specialisté na informační technologie po začátku války na Ukrajině zemi masivně opouštěli, v Rusku jich teď chybí na 170 000. Řekl to náměstek ministra vnitra Igor Zubov na zasedání Rady federace, horní komory ruského parlamentu.

„Odborníci odhadují úroveň poptávky na zhruba 170 000, přičemž v tomto odvětví pracuje celkem asi milion lidí,“ uvedl náměstek na zasedání, které bylo přenášeno na sociálních sítích.

17:19 - Z ukrajinského přístavu Mariupol vyplula první zahraniční loď od začátku ruské invaze. Oznámilo to turecké ministerstvo obrany po dalším kole jednání mezi Moskvou a Ankarou o přepravě obilí z ukrajinských přístavů, uvedla agentura Reuters.

17:03 - Ruský prezident Putin podepsal dekret, kterým se stanoví dočasné postupy ohledně obsluhy zahraničního dluhu. Putin podle Interfaxu nařídil vládě, aby do deseti dnů vybrala banky, které budou zpracovávat platby za eurobondy podle nového schématu. To naznačuje, že Rusko bude považovat své dluhové závazky za splněné, když zaplatí držitelům dluhopisů v rublech.

„Závazky z eurobondů Ruské federace budou považovány za řádně splněné, pokud budou vyrovnány v rublech ve výši ekvivalentní hodnotě závazků v cizí měně,“ stojí v dekretu. Kurz bude vycházet z kurzu platného na ruském vnitřním měnovém trhu v den platby. Ne všichni věřitelé ale zřejmě budou částku považovat za splacenou, pokud mají splácení ujednáno v jiné měně.

14:10 - Šéf Mezinárodní agentury pro energii vyzval Evropu, aby se okamžitě připravila na úplné přerušení dodávek ruského plynu během nadcházející zimy.

13:36 - Od vpádu ruské armády do Mariupolu zahynulo nejméně 22 tisíc lidí. Oznámil to podle ruskojazyčného serveru BBC mariupolský starosta Vadym Bojčenko.

9:50 - Rusko skrze oficiální kanály popírá, že by prezident Putin chystal mobilizaci. Západní zpravodajské služby jsou však obezřetnější a varují, že k ní brzy dojde.

Mobilizace v Rusku se podle tajných služeb blíží

Evropa

9:21 - Naprostá většina ukrajinských uprchlíků pobývajících v České republice má vysokoškolské vzdělání a více než polovina z nich hodlá v zemi nastoupit do zaměstnání, vyplývá ze studie „Ukrajinští uprchlíci v České republice“, kterou vypracovala Migrační platforma EWL a Centrum východoevropských studií Varšavské univerzity.

Více než polovina uprchlíků z Ukrajiny v ČR chce pracovat

Domácí

8:43 - Ruské síly nadále pokračují ve snaze dobýt správní centrum Luhanské oblasti město Severodoněck a Bachmut, uvedl ukrajinský generální štáb. V Severodoněcku pokračují pouliční boje. Současně se Rusové snaží obnovit ofenzivu na Slavjansk.

Rusové se snaží obnovit ofenzivu na Slavjansk

Evropa

7:37 - Krátce před rozhodnutím o tom, zda Ukrajina získá status kandidáta na členství v EU, vyzval prezident Volodymyr Zelenskyj, aby Unie co nejrychleji přijala sedmý balíček sankcí vůči Rusku.

6:31 - Hrozí, že ukrajinské jednotky budou u měst Lysyčansk a Severodoněck obklíčeny poté, co ruské síly obsadily osadu Metyolkine, přiznal Oleksij Arestovyč, poradce ukrajinského prezidenta.

6:11 - Již brzy by mohlo dojít k určitému vývoji v kauze zablokovaného ukrajinského obilí v přístavech v Oděse, slibuje Turecko. Příští týden jeho zástupci odcestují do Moskvy, aby tam o zablokovaném obilí jednali.

23:00 - Estonsko obvinilo Rusko z narušení svého vzdušného prostoru vrtulníkem Mi-8 v sobotu večer. Předvolalo si ruského velvyslance v Tallinu.

Rusko opět provokuje na hranicích NATO. Jeho vrtulník narušil vzdušný prostor Estonska

Evropa

22:13 - Ukrajina bude možná potřebovat zahraniční podporu ve výši až jednoho bilionu eur (24,69 bilionu korun) na obnovu po válce. Podle agentury Bloomberg to řekl šéf Evropské investiční banky (EIB) Werner Hoyer.

Ukrajina bude potřebovat možná až 25 bilionů na obnovu, řekl šéf EIB

Zahraniční

21:40 - Ruské invazní jednotky obsadily několik obcí u Severodoněcku a Lysyčansku, informovala agentura Reuters s odvoláním na ukrajinské úřady. Oblastní gubernátor uvedl, že ruští vojáci obsadili obec Toškivka, která se nachází jižně od Severodoněcku. Ukrajinský generální štáb ve své večerní svodce sdělil, že se ruské vojsko zmocnilo vesnic Pidlisne a Myrna Dolyna, které leží více na západ.

20:50 - Žijeme ve strachu a nevíme, zda nebude oficiálně vyhlášena třetí světová válka, prohlásil dnes na závěr dvoudenní konference Evropského židovského sdružení (EJA) v Budapešti viceprezident federace židovských komunit na Ukrajině, rabín Raphael Rotman.

20:01 - Nejméně 15 civilistů v úterý přišlo o život při ruském ostřelování v Charkovské oblasti, uvedl večer oblastní gubernátor Oleh Syněhubov na svém telegramovém účtu. Dalších 16 lidí je podle něj zraněných.

V Charkovské oblasti při ruském ostřelování zemřelo 15 lidí

Evropa

18:55 - Život na Ukrajině se změnil a platí to i pro novináře. Maria Žartovská se se svými kolegy z redakce serveru Babel musela na začátku ruské invaze 24. února přesunout z nových prostor do sklepa kyjevského baru. Novinkám prozradila, jak se na Ukrajině od začátku války změnila práce novináře i jak se s postupem času vyvíjí veřejné mínění Ukrajinců.

Za válku mohou i běžní Rusové, říká ukrajinská novinářka, která píše ve sklepě baru

Evropa

17:46 - Německá vláda se rozhodla zveřejnit podrobný seznam techniky a zbraní, které poskytla ukrajinské armádě. A také seznam vojenské techniky, která se připravuje a Ukrajině bude teprve zaslána. Kabinet ústy svého mluvčího Steffena Hebestreita uvedl, že seznamy byly zveřejněny po vzoru spojenců, například USA.

Německá vláda zveřejnila podrobný seznam zbraní poskytnutých Ukrajině

Evropa

16:49 - Slovensko nepředá válkou zasažené Ukrajině své tanky T-72 ze sovětské éry, pokud mu spojenci jako náhradu nedodají stejný počet jiných tanků. Vyplývá to z vyjádření, které ČTK zaslala mluvčí slovenského ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.

Slovensko tanky T-72 Ukrajině nepošle. Nemá za ně náhradu

Evropa

15:51 - Ruské ozbrojené síly zaútočily střelami Oniks na letiště u Oděsy na jihu Ukrajiny, kde zničily hangár s bezpilotními letouny, oznámila v úterý ruská média s odvoláním na ministerstvo obrany. To zdůraznilo, že akce byla odvetou za pondělní ukrajinský útok na vrtné plošiny těžící zemní plyn u anektovaného Krymu.

14:30 - Dochází k mocenskému boji v Kremlu? Jaký vliv mají ruští ultranacionalisté a jak se dívat na radikální výroky ruských propagandistů? O tom mluvili v podcastu Zbytečná válka rusista Karel Svoboda z Katedry ruských a východoevropských studií Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd UK a redaktor Novinek Alex Švamberk.

Vyhlášením mobilizace by Putin přiznal slabost, říká rusista Svoboda

Zbytečná válka

13:08 - Rusko bude dál posilovat své ozbrojené síly, zařadí do výzbroje nové zbraně, řekl Putin. Připustil potíže, ale zdůraznil, že je Rusko překoná.

12:24 - Moskva rychle odpoví na rozhodnutí Litvy omezit přepravu zboží pro Kaliningrad, uvedl podle Interfaxu tajemník ruské bezpečnostní rady Patrušev.

12:20 - Slovensko nepředá válkou zasažené Ukrajině své tanky T-72 ze sovětské éry, pokud mu spojenci jako náhradu nedodají stejný počet jiných tanků. Vyplývá to z vyjádření, které ČTK zaslala mluvčí slovenského ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.

12:12 - Německý kancléř Olaf Scholz označil protiruské sankce za sice bolestivé pro Německo, ale za správné a fungující. Ukrajině slíbil podporu, dokud to bude nutné.

11:23 - Dva Američané, zajatí ruskými vojáky na Ukrajině, jsou ve vazební věznici na území separatistické Doněcké lidové republiky (DNR), oznámila ruská agentura Interfax. Rusové označují oba zajatce za žoldnéře.

10:17 - Ukrajina plánuje uspořádat v evropských metropolích výstavu zničené ruské vojenské techniky. Podle ukrajinského ministra obrany Oleksije Reznikova chce Ukrajina vystavit zničenou ruskou techniku nejprve ve Varšavě a pak v Berlíně, Paříži, Madridu a Lisabonu. "Pomůžeme zajistit, aby byly ruské tanky v Evropě, ale jako vraky,“ řekl Reznikov.

9:50 - Počet uprchlíků, kteří do Ruska utekli před válkou z Donbasu a dalších částí Ukrajiny, překročil dva miliony osob. Uvedla to ruská státní agentura TASS s odvoláním na nejmenovaný zdroj z bezpečnostních složek.

9:39 - Počet dočasných víz, které ČR vydala za dobu války uprchlíkům z Ukrajiny, se blíží 380 tisícům. V pondělí jich bylo 1420, o 1100 méně než před týdnem.

9:23 - Německá ekonomika kvůli pandemii a válce na Ukrajině letos vzroste jen o 1,5 procenta, uvedl Svaz německého průmyslu. Původně čekal růst o 3,5 procenta.

9:06 - Rozsáhlá partyzánská činnost komplikuje sitauci Rusů na dobytých území uvedl americký Institut pro studium války (ISW). Brání Moskvě v tom, aby přičlenila tyto oblasti k Rusku. Na okupovaných územích se přitom k platbě zavedl rubl a obyvatelům se vydávají ruské občanské průkazy.

Rusové se potýkají s partyzány

Evropa

8:46 - Rusko drží ve věznicích a táborech 1500 ukrajinských civilistů, oznámila ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková, jsou ve věznicích v Rostově na Donu a v Kursku, kde jsou drženi jako váleční zajatci.

8:41 - Ukrajinský vojenský správce Luhanské oblasti Serhij Hajdaj potvrdil, že odpoledne pojede pravidelný evakuační vlak z Pokrovsku do Lvova přes Dnipro.

8:17 - Rusko už nikdy nebude věřit Západu, řekl mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov v rozhovoru pro NBC. Krize ohledně situace na Ukrajině se protáhne.

6:15 - Ukrajinské jednotky zničily na jihu země starý ruský tank T-62 a odminovávací vozidlo UR-77 Meteorit. To vypaluje rakety táhnoucí dlouhý kabel s plastickou trhavinou, jejíž výbuchy přivedou k explozi miny. Rusové je však v Sýrii a Mariupolu používali k útoku, kdy s ním ničili celé ulice. Zničeny byly i radiovůz a vozidlo pro radioelektronický boj a další dva vojenské automobily. Vyřazeno z boje bylo 25 nepřátel, uvedlo ukrajinské velitelství Jih. Ruské ztráty nešlo ověřit

5:48 - Spojené státy a Kanada si slíbily spolupráci při uvalování dalších odvetných sankcí proti Rusku, které před téměř čtyřmi měsíci zahájilo invazi na Ukrajinu. Po společném setkání to podle agentury Reuters uvedly ministryně financí USA a Kanady Janet Yellenová a Chrystia Freelandová. Političky uvedly, že se spojenci jednají i o dalším omezení energetických příjmů Moskvy zavedením cenového stropu na ruskou ropu.

5:44 - Ruský novinář, šefredaktor opozičního listu Novaja gazeta a laureát Nobelovy ceny míru Dmitrij Muratov vydražil medaili spojenou s oceněním za rekordní 103,5 milionu dolarů (přes 2,4 miliardy Kč). Peníze věnuje na pomoc dětským uprchlíkům z Ukrajiny, kteří utekli před ruskou invazí.

Muratov získal prestižní cenu v říjnu 2021 spolu s filipínskou novinářkou Marií Ressaovou za svůj boj za svobodu slova.

Ruský novinář vydražil Nobelovu medaili za rekordních 2,4 miliardy korun

Amerika

Novaja gazeta musela pozastavit své vydávání v papírové podobě i na internetu během války na Ukrajině.

Foto: Eduardo Munoz Alvarez, ČTK/AP

Dmitrij Muratov a Nobelova medaile

Muratova na začátku dubna napadl neznámý pachatel, který novináře polil barvou.

22:20 - Představitelé všech dvanácti evropských zemí zapojených do iniciativy Trojmoří se v pondělí vyslovili pro udělení kandidátského statusu Ukrajině na členství v Evropské unii, uvedl německý server Stern. Za Českou republiku se summitu v Rize účastnil předseda Senátu ČR Miloš Vystrčil (ODS), uvedla v tiskové zprávě kancelář Senátu.

21:20 - Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov označil dva Američany zajaté na Ukrajině za žoldnéře, na které se nevztahují Ženevské konvence. Účastnili se nezákonných aktivit na území Ukrajiny a musí být pohnáni k odpovědnosti za své zločiny, řekl v dnes odvysílaném rozhovoru pro americkou stanici MSNBC mluvčí ruského prezidenta.

20:01 - Ruský prezident Vladimir Putin má strach, že „jiskra demokracie“ přeskočí do jeho země, řekl německý kancléř Olaf Scholz v rozhovoru pro deník Muenchner Merkur.

19:35 - Asi 100 tisíc obyvatel ukrajinského Mariupolu, kteří zůstali ve městě, je na hranici smrti kvůli nedostatku vody. Rusové ji vydávají jednou týdně, uvedl starosta Vadym Bojčenko.

Voda se vydává jednou týdně. Lidem hrozí smrt, tvrdí starosta Mariupolu

Válka na Ukrajině

18:34 - Ukrajinský systém pobřežní obrany zasáhl vrtné plošiny pro těžbu plynu společnosti Černomornaftogaz v Černém moři. Uvedl to šéf ruské správy na Krymu Sergej Aksjonov. Na zasažených plošinách pracovalo 109 lidí.

Ukrajinské síly zasáhly vrtné plošiny v Černém moři

Evropa

17:05 - Zákaz provozu sociálních sítí Facebook a Instagram v Rusku byl zákonný, potvrdil v pondělí moskevský soud, když zamítl odvolání americké společnosti Meta Platforms. Tu v březnu jiný soud označil za extremistickou a zakázal fungování jejích dvou jmenovaných sítí. Informovala o tom agentura Interfax.

15:47 - Ruská měna vystoupila k dolaru na 55,44 rublu, nejvýše od července 2015. K euru je blízko pětiletého maxima. Pomáhá jí blížící se termín platby daní.

14:24 - Ukrajinský systém pobřežní obrany zasáhl ropné plošiny společnosti Černomornaftogaz v Černém moři. Uvedl to šéf ruské správy na Krymu Sergej Aksjonov, podle kterého Rusko na místě zahájilo záchranou operaci, píše BBC. Kyjev útok zatím nekomentoval, ukrajinský poslanec Oleksij Hončarenko ale dříve na telegramu napsal, že ukrajinské síly na plošiny vypálily střely.

12:17 - Při ukrajinském útoku na ruské těžební zařízení na Krymu utrpělo zranění několik lidí. Informovala o tom samospráva Ruskem anektovaného poloostrova Krym.

12:02 - Německo pevně věří v dohodu o vstupu Švédska a Finska do Severoatlantické aliance. Nicméně pokud se jí nepodaří dosáhnout během summitu NATO konaného příští týden v Madridu, nepůjde o katastrofu. Agentuře Reuters to řekl nejmenovaný zdroj z německé vlády.

11:48 - Za bezprecedentní a nezákonné označil v pondělí Putinův mluvčí omezení dopravy zboží, jaké uplatňuje Litva vůči ruské Kaliningradské oblasti.

10:53 - Objem plynu potrubím Nord Stream 1 z Ruska do Německa nepatrně vzrostl, dál ale zůstává zhruba na 40 procentech původní kapacity, uvedl Reuters.

10:08 - ČR vydala v neděli ukrajinským uprchlíkům 171 dočasných víz, asi o 320 méně než před týdnem. Od počátku války na Ukrajině je dostalo 378.104 lidí.

9:55 - Ukrajinští vojáci ze 72. mechanizované brigády sestřelili přenosnou protiletadlovou střelou Igla ruský bitevní letoun Su-25 a zajali jeho pilota. Major Andrej Fedorčuk se při výslechu přiznal, že je námezdním vojákem z Wagnerovy (rusky Vagnerovy) soukromé vojenské společnosti a dostává 205 tisíc rublů měsíčně (asi 85 tisíc Kč), uvedl na Facebooku šéfredaktor ukrajinského serveru Censor Jurij Butusov, jehož líčení převzala další média.

9:52 - Podporu Ukrajině na videu, které zveřejnila na Twitteru nezávislá běloruská televize Nexta, vyjádřil i legendární americký boxer Mike Tyson.

9:02 - Dovoz ropy z Ruska do Číny se v květnu meziročně zvýšil o 55 pct. na rekordní objem. Čínské firmy kupují po západních sankcích ruskou ropy se slevou.

8:03 - Ruští vojáci se na Ukrajině snaží zabránit přeskupení ukrajinských jednotek v pěti směrech včetně Záporoží a Lymanu či Avdijivky v Doněcké oblasti, uvedl v pondělí ukrajinský generální štáb.

Rusové se snaží zabránit přeskupení ukrajinských jednotek, uvádí Kyjev

Zahraniční

7:20 - Ceny plynu a elektřiny zůstanou ještě několik let na vysoké úrovni. V rozhovoru s listem Süddeutsche Zeitung to uvedl šéf německého energetického koncernu RWE Markus Krebber. Zdražování energie, ke kterému přispívá válka na Ukrajině, je nyní hlavním motorem růstu inflace v Německu i dalších zemích.

Ceny plynu a elektřiny podle šéfa RWE zůstanou několik let na vysoké úrovni

Ekonomika

7:01 - Příbuzní padlých bojovníků z pluku Azov přinesly na kyjevské Náměstí Nezávislosti 55 vlajek na připomínku jejich památky.

6:07 - Napětí mezi Ruskem a Kazachstánem roste. Kazaši v reakci na zablokování svého vývozu ropy Ruskem na svém území zadrželi 1700 vagonů ruského uhlí. Informovala o tom agentura Unian.

4:46 - Z Ruska letos odejde více než patnáct tisíc milionářů, protože bohatí občané se po invazi na Ukrajinu odvracejí od režimu Vladimira Putina. Tvrdí to britský deník The Guardian.

Boháči proti Putinovi. Rusko má letos opustit patnáct tisíc milionářů

Evropa

4:34 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil skutečnost, že Evropská komise v pátek doporučila kandidaturu Kyjeva na členství v evropském bloku, za „jednu z nejdůležitějších od roku 1991“, kdy Ukrajina získala nezávislost.

Souhrn dění na Ukrajině do nedělní půlnoci

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám