Hlavní obsah

Ruský novinář vydražil Nobelovu medaili za rekordních 2,4 miliardy korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Ruský novinář a laureát Nobelovy ceny míru Dmitrij Muratov vydražil medaili spojenou s oceněním za rekordní sumu. V aukci v New Yorku za ni získal 103,5 milionu dolarů (přes 2,4 miliardy korun), uvedla agentura Reuters. Peníze věnuje na pomoc dětským uprchlíkům z Ukrajiny, kteří utekli před ruskou invazí.

BEZ KOMENTÁŘE: Ruský novinář Muratov vydražil svou Nobelovu medaili za rekordních 103,5 milionu dolarů, peníze věnoval ukrajinským dětemVideo: AP

 
Článek

Muratov získal prestižní cenu v říjnu 2021 spolu s filipínskou novinářkou Marií Ressaovou za svůj boj za svobodu slova. Šedesátiletý novinář je spoluzakladatelem a šéfredaktorem ruského opozičního listu Novaja gazeta, pro nějž pracovala i uznávaná novinářka Anna Politkovská, zavražděná v Moskvě v roce 2006.

Foto: Eduardo Munoz Alvarez, ČTK/AP

Dmitrij Muratov a Nobelova medaile

Novaja gazeta musela pozastavit své vycházení v papírové podobě i na internetu, a to až do „ukončení speciální operace na území Ukrajiny“, jak Rusko oficiálně nazývá válku, kterou proti sousední zemi rozpoutalo před téměř čtyřmi měsíci.

S nápadem vydražit cenu přišel sám Muratov. Smyslem daru je podle něj „dát dětem uprchlíků šanci na budoucnost“. Výtěžek z dražby, kterou vyhrál neznámý zájemce na telefonu, půjde na program Dětského fondu OSN (UNICEF) pro ukrajinské děti vysídlené válkou, uvedla společnost Heritage Auctions, která dražbu pořádala.

Držitelem předchozího rekordu byl laureát Nobelovy ceny z roku 1962 James Watson, který v roce 2014 vydražil svou medaili za 4,8 milionu dolarů. Jednalo se tehdy o vůbec první Nobelovu medaili draženou dosud žijícím držitelem.

Reklama

Výběr článků

Načítám