Hlavní obsah

Ukrajina bude potřebovat možná až 25 bilionů na obnovu, řekl šéf EIB

– Lucemburk/Kyjev • Aktualizováno

Ukrajina bude možná potřebovat zahraniční podporu ve výši až jednoho bilionu eur (24,69 bilionu korun) na obnovu po válce. Podle agentury Bloomberg to řekl šéf Evropské investiční banky (EIB) Werner Hoyer.

Foto: Vyacheslav Madiyevskyy, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Uvádím bilion, protože jsem ve veřejném prostoru viděl částky, které považuji za zcela nerealistické vzhledem k míře destrukce na Ukrajině,“ řekl Hoyer na tiskové konferenci ve Frankfurtu nad Mohanem.

Uvedl také, že v poskytnutí financí Ukrajině bude muset Evropa „sehrát největší roli“.

O plánu ukrajinské obnovy a případném ukrajinském členství v Evropské unii budou tento týden hovořit evropští lídři na dvoudenním unijním summitu, který začne ve čtvrtek v Bruselu.

Právě Evropská investiční banka, instituce Evropské unie, která se specializuje na poskytování dlouhodobých úvěrů, by mohla sehrát hlavní roli v dodávání peněz válkou zmítané zemi, podotkla agentura Bloomberg.

Potomek hraběte od Poltavy vozí pomoc na Ukrajinu

Válka na Ukrajině

V polovině května Evropská komise navrhla balík finanční pomoci Ukrajině ve výši přibližně pět miliard eur měsíčně (123,46 miliard korun).

Ukrajinský ministr dopravy Oleksandr Kubrakov v dnešním rozhovoru s listem Le Monde řekl, že jen škody na ukrajinské dopravní infrastruktuře přesahují 100 miliard eur (2,5 bilionu korun).

Ruská vojska na Ukrajinu vpadla před téměř čtyřmi měsíci, 24. února. Ačkoliv je konec války v nedohlednu, v některých oblastech napadená země už s obnovou zdevastované infrastruktury začala.

Reklama

Výběr článků

Načítám