Hlavní obsah

Souhrn dění na Ukrajině do nedělního poledne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Obyvatel Irpině utíká před od hořícího domu, který zasáhla střelba Rusů postupujících směrem na Kyjev.

Článek

AKTUÁLNÍ SITUACI SLEDUJEME ON-LINE ZDE.

ON-LINE: Válka na Ukrajině

Válka na Ukrajině

11:54 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve video telefonátu pozval Elona Muska na Ukrajinu, píše server zpravodajské BBC. „Až skončí válka, jste velmi vítán,“ řekl Zelenskyj zakladateli společnosti Tesla a také Starlink. Právě satelity Starlink zajišťují po ruské invazi nad ukrajinou díky satelitům internetové spojení. „To zní dobře, těším se,“ reagoval Musk.

11:43 - Izrael se bude podle premiéra Naftaliho Bennetta i nadále snažit pomoci při řešení ukrajinské krize. Šance na úspěch ale nejsou velké, uvedl.

14:41 - Ve městě Nova Kachovka uspořádali demonstranti protestní pochod proti ruské okupaci.

11:22 - Rádio Svobodná Evropa uvedlo, že v Irpini střílejí Rusové na evakuující se civilní obyvatelstvo. Tři lidé v důsledku palby zemřeli, z toho dvě děti.

Rusové v Irpini střílejí do evakuujících se civilistů, umírají i děti

Válka na Ukrajině

11:16 - Ukrajinské ministerstvo digitalizace spustilo TV vysílání prostřednictvím mobilní aplikace. Uživatelé aplikace Diia nyní můžou sledovat vysílání ukrajinských televizních stanic, které pokrývají ruskou okupaci země. TV vysílání bylo přerušeno poté, co Rusové v úterý poškodili bombami kyjevský vysílač.

11:14 - Do ulic ukrajinského města Nova Kachovka, které je okupované Rusy, vyšly do ulic tisíce lidí.

11:11 - Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan avizoval, že si chystá zatelefonovat s Vladimírem Putinem, uvádí Nexta.

11:01 - Na Slovensku zůstaly stát dva vlaky, které vezly humanitární pomoc z ČR Ukrajině a měly odvézt Ukrajince do ČR. Důvodem je administrativní chyba.

10:47 - Více než 230 000 lidí už uteklo před válkou na Ukrajině do Moldavska. Zhruba 120 000 z nich v zemi zůstalo, ostatní se vydali dál na západ Evropy.

10:33 - EU uvolní prvních 547 milionů dolarů (cca 13 miliard korun ) jako první blok humanitární pomoci pro ukrajinské uprchlíky. Částka bude použita na výdaje států, které nyní čelí masivnímu náporu uprchlíků, píše The Kyiv Independent.

10:17 - Představitelé Ukrajiny se podle portálu Nexta snaží vyjednat evakuaci také měst Hostomel a Buča, které se nacházejí v blízkosti Kyjeva.

V jedenáct hodin místního času (12:00 SEČ) má začít plánované příměří v Mariupolu. Klid zbraní na několik hodin, během kterého se z města mohou evakuovat tamní obyvatelé, slíbili Rusové už včera. Podle místního starosty ale slib nedodrželi, ostřelování města pokračovalo, a lidé tak z města odejít nemohli.

Druhý pokus o evakuaci civilistů v Mariupolu

Válka na Ukrajině

10:00 - Příliv lidí prchajících do Polska kvůli válce na Ukrajině sílí, za sobotu jich podle polských úřadů přišlo 129 000, nejvíce od začátku ruské invaze.

9:58 - Centrum pomoci Ukrajině v Olomouci zahájí večer stěhování z budovy kraje do Hanáckých kasáren, získá větší kapacitu. V pondělí bude materiální sbírka.

9:56 - V sobotu se policii ohlásilo 3800 uprchlíků, od začátku krize 42 000. Celkový počet uprchlíků je vyšší, ministr vnitra už v pátek hovořil o 50 000.

9:44 - Asistenční centrum v Liberci za sobotu odbavilo přes 500 ukrajinských uprchlíků, nejvíc od otevření. Do Prahy pro další vyjel autobus hasičů.

9:31 - Evakuace části z 400 000 civilistů, kteří jsou obklíčení ruskými silami v Mariupolu, začne podle radnice ve 12:00 ukrajinského času (11:00 SEČ).

Rusové se na Ukrajině zaměřují na obydlené oblasti, hlásí britská rozvědka

Válka na Ukrajině

9:30 - Podle ukrajinského ministerstva obrany, na které odkazuje server UkraineWorld, ztratilo Rusko dosud při invazi zhruba 11 tisíc vojáků, 21 protiletadlových děl, 44 letadel, 50 samohybných raketometů, 48 vrtulníků, 60 cisteren, 285 tanků, 4 bezpilotní letadla, 985 obrněných vozidel, 2 lodě, 109 děl, 447 jiných vozidel. Údaje nicméně nelze ověřit.

Není jasné, kolik civilistů na Ukrajině od začátku současného konfliktu zemřelo. Podle údajů OSN zveřejněných v sobotu jde o nejméně 351 lidí, dalších více než 700 utrpělo zranění. Monitorovací mise OSN ale upozornila, že skutečná bilance bude výrazně vyšší.

9:25 - Ruské velení oznámilo, že zničilo leteckou základnu ve Starokosťantynivu. Podle serveru UkraineWorld byla základna zasažena raketami, nejméně tři lidé byli zraněni.

9:19 - Západ se podle listu Washington Post připravuje na ustavení exilové ukrajinské vlády v Polsku. Očekávají také, že Rusko své neúspěchy z prvních dnů války zřejmě zvrátí a konflikt se přesune do fáze dlouhodobých a krvavých povstaleckých bojů, napsal list s odkazem na vyjádření západních vládních zdrojů a expertů.

9:14 - Ukrajinské ministerstvo obrany na Facebooku informovalo o tom, že během speciální operace zemřel Denys Kirejev, který se tento týden účastnil vyjednávání s ruskou stranou o nynějším ozbrojeném konfliktu mezi oběma zeměmi. Ukrajinská média ale už dříve informovala, že Kirejeva zabili členové tajné služby, když ho zatýkali kvůli podezření z kolaborace.

9:12 - Pro pomoc do dvou asistenčních center Středočeského kraje v Kutné Hoře a Mladé Boleslavi si za sobotu přišlo zhruba 700 ukrajinských běženců. V úterý otevře další centrum s nepřetržitým provozem také Příbram. Centra v dalších městech kraje mají odlehčit tomu v Kongresovém centru na pražském Vyšehradě, které je společné pro Prahu i Středočeský kraj a kde je v posledních dnech velký nápor.

Ruská „denacifikace“ Ukrajiny v praxi: Při ostřelování Mariupolu zemřel 18měsíční chlapeček

Válka na Ukrajině

9:10 - U ukrajinské Volnovachy zahynul velitel rozvědné jednotky doněckých separatistů Sparta. Smrt Vladimira Žogy oznámil šéf samozvané Doněcké lidové republiky (DNR) Denis Pušilin. Uvedl to server separatistů DNR-News.

U Volnovachy padl rozvědčík doněcké milice, zemřel další ruský plukovník

Válka na Ukrajině

8:54 - Ruským bombám čelí od rána také město Hostomel nedaleko Kyjeva. Na aktuálních videích jsou vidět zničené vilové čtvrti, hořící domy, propadlé střechy.

8:30 - Britský premiér Boris Johnson představil šestistupňový plán pro Ruskem napadenou Ukrajinu: vytvoření mezinárodní koalice pro humanitární pomoc Ukrajině, podpora ukrajinské obrany, další zvýšení ekonomického tlaku na Rusko, zabránění „šílené normalizaci“ ruských aktivit na Ukrajině, posílení bezpečnosti a stability napříč regiony NATO a usilování o diplomatické cesty k deeskalaci situace ve spolupráci s Kyjevem. Informuje portál Nexta.

8:14 - Ruské jednotky pokračují v útoku proti Ukrajině a soustřeďují se hlavně na obklíčení Kyjeva, Charkova a Mykolajiva a vytvoření pozemního koridoru z Ruska na anektovaný Krym.

Ukrajinské ozbrojené síly pokračují v obraně země a způsobily nepříteli další ztráty, uvedl ukrajinský generální štáb podle agentury Unian v hlášení o vývoji situace za uplynulých 24 hodin. Upozornil, že ruští vojáci hodlají obsadit další důležitý objekt infrastruktury – přehradu Kanivské vodní elektrárny, která je součástí kaskády na Dněpru.

8:10 - Ruská média s odvoláním na nejmenovaný zdroj napsala, že Ukrajina vyvíjí takzvanou špinavou bombu s obsahem radioaktivního plutonia, má ji údajně téměř hotovou. Zdroj k tomu ovšem neposkytl žádný důkaz.

Rusko bez důkazů obvinilo Ukrajinu z výroby „špinavé bomby“

Válka na Ukrajině

7:57 - Spojené státy požádaly spojence o návrh na integraci pobaltských zemí do vzdušného obranného systému NATO, informuje na Twitteru portál Nexta.

7:43 - Na tři tisíce Američanů jsou připraveni bojovat proti ruské invazi v rámci cizinecké legie přímo na Ukrajině, uvádí portál The Voice of America. Jsou mezi nimi i veteráni operací v Iráku.

7:26 - Ruský prezident Vladimir Putin podepsal výnos o dodatečném vyplacení pěti milionů rublů (asi 1,2 milionu Kč) rodinám vojákům, kteří zahynuli během operací na Ukrajině či Sýrii. V případě, že voják utrpí zranění, budou mu vyplaceny dodatečné tři miliony rublů (asi 740 000 Kč). Oznámil to dnes list Kommersant s odvoláním na komuniké Kremlu.

7:10 - Speciály Českých drah, které pomáhají s transportem ukrajinských uprchlíků, už nebudou zajíždět až do ukrajinského Čopu, oznámily dráhy na svém Twitteru. Podle instrukcí ministerstva vnitra budou cílovou stanicí dalšího vlaku Košice. „Je nám to moc líto, ale zítra se v Čopu neuvidíme, snad brzy,“ píší dráhy.

7:01 - Kvůli invazi je mimo provoz 16 distribučních plynových stanic v šesti ukrajinských regionech: Charkov, Mykolajev, Zaporožná, Kyjev, Doněck a Luhansk, píše The Kyiv Independent. Některé jsou natolik poškozené ruskými útoky, že se operátorům nedaří dodávky plynu obnovit.

6:24 - Čína se podle jejího ministra zahraniční Wang I postaví jakýmkoliv krokům, které „přilévají olej do ohně“ v konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou. Měl to říct během telefonického hovoru svému americkému protějšku Antony Blinkenovi, uvedla čínská státní média.

5:57 - Delegace vysoce postavených představitelů Spojených států odcestovala v sobotu do Venezuely, kde se má setkat se zástupci vlády prezidenta Nicoláse Madura. Cílem je zjistit, zda je Caracas připraven odvrátit se od úzkých vazeb na Rusko uprostřed ruské invaze na Ukrajinu, uvedla v neděli agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaný zdroj, obeznámený s celou situaci.

5:50 - Americká rozhlasová stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) oznámila, že pozastavuje svou činnost v Rusku. Uvedla to ruská státní agentura TASS s tím, že stanice tento krok odůvodnila postupem místních úřadů usilujících o bankrot ruské pobočky RFE/RL, a také zvýšením policejního tlaku na novináře. Kvůli informování o ruské invazi na Ukrajině cenzurní úřad již dříve zablokoval přístup k internetové stránce stanice.

5:04 - Rusko chce jako alternativu k platebním kartám Visa a Mastercard využít čínskou společnost UnionPay. Uvedla to ruská agentura TASS.

Rusko chce obejít sankce na bankovní karty přes čínskou UnionPay

Evropa

3:54 - Spojené státy jednají o tom, za jakých podmínek by mohlo Polsko dodat své bojové letouny MiG-29 ukrajinským silám, uvedl v noci na neděli server Politico s odvoláním na čtyři americké představitele.

3:35 - Izraelský premiér Bennett po setkání s Putinem a telefonátu se Zelenským jednal se Scholzem, za společný cíl označili ukončení války na Ukrajině.

3:30 - Rakouská ropná a plynárenská společnost OMV oznámila v sobotu, že stahuje své aktivity z Ruska. Uvedla to agentura Reuters. Společnost vyčíslila ztráty spojené s odchodem ze země na 1,5 až 1,8 miliard euro (38,5 až 46,3 korun).

3:21 - Bojovou pohotovost mají podle ukrajinského generálního štábu ruské jednotky v Podněstří, které ruští separatisté odtrhli od Moldavska. Ale morálka příslušníků tamních ruských jednotek „je na nízké úrovni” a „většina vojáků se nechce zúčastnit bojových operací na ukrajinském území“, tvrdí štáb. Do války se podle něj nechtějí zapojit ani tamní separatisté.

1:18 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hovořil s americkým prezidentem Joem Bidenem o sankcích na Rusko a finanční podpoře Ukrajině, uvedl server RBK-Ukrajina. Telefonát trval asi půl hodiny. Biden zdůraznil kroky, které USA podnikají proti Rusku

1:11 - Ukrajinský generální štáb varoval, že ruské jednotky míří k další klíčové stavbě, ke Kanivské vodní elektrárně na přehradě na Dněpru, která leží v centrální části Ukrajiny. Elektrárna má výkon 500 MW.

1:05 - Bílý dům odsoudil v prohlášení nový ruský zákon trestající informování o válce na Ukrajině v rozporu s oficiálním ruským stanoviskem. Za šíření podobných zpráv hrozí až tři roky vězení, pokud autor sám takovouto zprávu vytvoří a ta ohrozí bezpečnost, může skončit ve vězení na 15 let.

0:33 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj jednal telefonicky s izraelským premiérem Naftali Bennettem. Hovor se uskutečnil po sobotním jednání izraelského premiéra s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v Moskvě. Zelenskyj to uvedl na Twitteru.

0:17 - Spojené státy a Kanada vyzvaly své občany, aby okamžitě opustili Rusko. Odcestovat z Ruska Britům doporučil i Londýn.

23:47 - Společnost Mastercard ukončila veškeré operace v Rusku.

23:41 - Společnost pro platební karty Visa oznámila, že ukončila svou činnost v Rusku kvůli invazi na Ukrajinu. Karty Visa vydané mimo území Ruska nebude možné používat v Rusku.

23:32 - V evropských metropolích v sobotu opět demonstrovaly desetitisíce lidí proti ruské invazi na Ukrajinu. Demonstrace se konali mimo jiné v Římě, Paříži, Hamburku či Stuttgartu.

23:15 - Ruské jednotky po obnovení útoku na Mariupol a Volnovachu obsadily sedm obcí - Malou Tokmaču, Marfopol, Removku, Novokarlivku, Orlinskoje, Volodyno a Malinovku.

23:01 - Ruský prezident Vladimir Putin podepsal výnos, že rodiny vojáků zabitých na Ukrajině nebo v Sýrii dostanou jednorázově vyplaceny pět milionů rublů. V případě, že utrpí zranění, tak to jsou tři miliony. Rodiny padlých navíc obdrží ještě odškodné z pojistky a jednorázové podpory v celkové výši 7,41 milionu rublů. Nebude-li zraněný dále schopen služby, dostane z pojistky 2,968 milionu rublu. Pozůstalým a válečným invalidům se bude měsíčně vyplácet peněžní kompenzace.

22:51 - V Charkově jsou opět slyšet výbuchy. Na město dopadají granáty, uvedla Ukrajinska pravda.

22:11 - Na slovenskou hranici dorazil jedenáctiletý ukrajinský chlapec bez doprovodu rodičů úplně sám. Informovalo o tom slovenské ministerstvo vnitra. Chlapce poslali rodiče, kteří museli sami zůstat v zemi, za příbuznými. Kontakt mu napsali přímo na ruku.

Jedenáctiletý ukrajinský chlapec dorazil na slovenskou hranici úplně sám

Válka na Ukrajině

21:21 - Zelenskyj si v sobotu večer telefonoval s bulharským premiérem Kirilem Petkovem, informoval na svém Twitteru. „Mluvili jsme o tom, jak dál čelit ruské agresi, o sankčním tlaku na Rusko a pomoci spojenců Ukrajiny.”

20:51 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval Ukrajince, aby nepřestávali s odbojem proti ruské okupaci. „Každý metr naší ukrajinské země získaný protestem a ponížením okupantů je krokem vpřed, k vítězství,“ řekl v projevu národu.

20:49 - Francouzská skupina Radio France dementovala předchozí informaci, že stahuje své novináře z Ruska. Rozhodne se po právní analýze nového zákona.

20:41 - Kyperské úřady zakázaly vstup do ostrovních přístavů čtyřem ruským válečným lodím, uvádí Nexta.

20:33 - Hackeři hlásící se ke skupině Anonymous údajně napadli webové stránky ruské kontrarozvědky FSB, uvedla běloruská nezávislá stanice Nexta na svém Twitteru. Stránka je aktuálně nedostupná.

20:23 - Ukrajinský velvyslanec v Praze Jevhen Perebyjnis na úvod předávání cen Český lev poděkoval českému národu za obrovskou solidaritu s Ukrajinou a požádal české filmové tvůrce, aby ukončili spolupráci se všemi ruskými kinematografy a vyloučili je z asociací.

20:11 - Rusko oficiálně obnovilo útočnou operaci u Mariupolu, podle Kyjeva příměří stejně nedodržovalo.

19:30 - Britští přístavní dělníci odmítli vyložit tanker s ruským plynem a donutili ho, aby zakotvil jinde, uvedla v pátek odborová organizace TUC.

19:13 - Svou činnost v Rusku přeruší kvůli novému zákonu i španělská tisková agentura EFE, své žurnalisty stáhne také francouzská stanice Radio France.

Rusko se snaží lidem zamezit v hromadění zásob zboží

Válka na Ukrajině

19:10 - Do Prahy dnes ráno dorazil další humanitární vlak s 589 uprchlíky z Ukrajiny. ČTK to řekla mluvčí Českých drah (ČD) Vanda Rajnochová. Další, už šestý speciální vlak ČD vyjel z ukrajinského Čopu do Česka dnes odpoledne a v noci jím dorazí skoro 700 uprchlíků.

Předtím dráhy vypravily do Čopu celkem pět humanitárních vlaků, kterými do Česka přijelo přibližně 2800 uprchlíků. Humanitární vlaky vysílá i RegioJet, stoupá také obsazenost pravidelných spojů ze zahraničí.

18:48 - Izraelský premiér Naftali Bennett odletěl v sobotu do Moskvy na jednání s Vladimirem Putinem. Server Jewish Press připomíná, že výlet do Ruska v době šábesu, je pro Benneta jako ortodoxního Žida zakázaný. Pravidla ortodoxního judaismu ovšem obsahují výjimku pro případy, kdy jde o záchranu lidského života.

18:25 - Ruský let z Petrohradu, který má zajistit návrat ruských diplomatů z USA, je na cestě do Washingtonu. S odvoláním na ruské ministerstvo zahraničí o tom informovala agentura Reuters. Spojené státy tento týden podobně jako řada dalších západních zemí včetně států EU uzavřely vzdušný prostor pro ruská letadla kvůli vpádu ruských vojáků na Ukrajinu. Charterový let z Petrohradu však dostal výjimku.

Cestu obstarává ruský prezidentský speciál. „Toto letadlo domů přiveze ruské diplomaty, které vláda Spojených států prohlásila za nežádoucí osoby," uvedla na telegramu mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová.

Třetí kolo vyjednávání má být v pondělí

Válka na Ukrajině

18:22 -Téměř 3000 uprchlíků z Ukrajiny odbavilo od středečního rána do dnešních 17:00 asistenční centrum na výstavišti v Brně. V tiskové zprávě to uvedla Markéta Chumchalová z tiskového oddělení kraje. Podle ní je čekací doba asi hodina, s náporem pomohl elektronický vyvolávací systém. Lidé prchající před válkou po napadení země Ruskem mohou na výstavišti v pavilonu B vyřídit registraci, víza, ubytování i možnost zapsání na úřad práce.

Centrum funguje 24 hodin denně. Za dnešek do 17:00 odbavilo přes 800 lidí a ubytovalo 99 z nich. Další lidé mají zázemí například u známých a příbuzných. Kraj má zajištěných pro zájemce skoro 3000 lůžek. Od středy už potřebné náležitosti vyřídilo na výstavišti 2920 uprchlíků.

18:14 - Desítky tisíc lidí napříč Evropou protestují proti ruské invazi na Ukrajině. V Římě vyšly do ulic desetitisíce lidí na protest proti ruskému vpádu na Ukrajinu. Podle odhadu policie se na demonstraci na náměstí u Lateránské baziliky sešlo asi 25 000 účastníků, v italské metropoli se ale později odehrají protesty i na dalších místech.

Tisíce lidí se zapojily do manifestací v německém Hamburku, Mnichově a Düsseldorfu, napsala agentura DPA.

Desítky tisíc lidí napříč Evropou protestují proti ruské invazi na Ukrajině

Válka na Ukrajině

17:45 - Americký spisovatel hororů Stephen King oznámil, že už nebude uzavírat smlouvy na ruské překlady jeho knih. King je v současné době jeden z nejproduktivnějších autorů literatury.

17:41 - Ukrajinské síly přebírají kontrolu nad Mykolajivem a zabavují vybavení ruských okupantů, píše deník Kyiv Independent. Podle gubernátora Mykolajivské oblasti Vitalije Kima jsou mezi civilisty i oběti, jejich počet však zatím nebyl stanoven.

Mykolajiv je oblastním přístavním městem na jihu Ukrajiny. Rusko v něm chce vytvořit strategický opěrný bod kolem Černého moře, a odříznout tak Ukrajinu od mezinárodní lodní dopravy.

17:33 - Ruské jednotky dnes převzaly kontrolu nad psychiatrickým zařízením ve městě Borodjanka severozápadně od Kyjeva. S odvoláním na místní správu o tom informovala agentura Reuters. V léčebně je 670 lidí.

„Nevíme, jak je evakuovat, jak jim pomoci,“ uvedl místní guvernér Oleksij Kuleba. „Dochází jim voda a léky. Jsou to lidé se speciálními potřebami, kteří potřebují neustálou péči. Mnoho z nich je už několik let upoutáno na lůžko,“ dodal guvernér.

17:30 - Ukrajina bude moci od neděle dovážet plyn z Polska, a to i z polských terminálů pro zkapalněný zemní plyn (LNG). Oznámil to dnes provozovatel ukrajinského systému pro přepravu plynu GTSOU. Upozornil, že Ukrajina tak bude moci dovážet plyn již ze tří směrů, tedy ze Slovenska, Maďarska a Polska, píše agentura PAP.

16:51 - Už více než 350 civilistů bylo zabito během ruské invaze na Ukrajinu, potvrdila OSN s tím, že jde však jde pouze o prokázaná úmrtí. Skutečná čísla obětí podle ní budou pravděpodobně vyšší.

16:45 - Ukrajinské město Irpiň nedaleko Kyjeva čelí celý den těžkému ostřelování, ruské bomby zasahují i civilní cíle, podle deníku El País mimo jiné i tamní nádraží a železnici. To komplikuje útěk lidí z města, kterých od rána vyrazily na cestu tisíce.

Putin: Rozhodnutí o invazi na Ukrajinu bylo zcela správné

Válka na Ukrajině

16:44 - Ruská centrální banka omezila objem peněz, které mohou Rusové prostřednictvím bankovních převodů posílat svým příbuzným do zahraničí, a to na maximálně 5000 dolarů (zhruba 118.000 Kč) měsíčně. Informoval o tom dnes ruský list Kommersant s odvoláním na dopis centrální banky. Podle dopisu je opatření součástí kroků k zajištění finanční stability.

„Je to vynucené opatření, jehož cílem je zajistit, aby za současné situace devizy neodcházely do zahraničí a nevytvářel se další tlak na rubl," uvedl analytik Anton Lopatin ze společnosti Fitch.

16:07 - Z Ruska stahuje své novináře také italská veřejnoprávní televize a rozhlas RAI, v dnešní tiskové zprávě to RAI odůvodnila nově schváleným ruským zákonem, který trestá až 15 lety vězení „lživé zprávy“ o ruské armádě. Nový zákon fakticky znemožňuje podávat nezávislé informace z Ruska.

RAI však také čelí doma kritice, že vedoucí její moskevské redakce Marc Innaro nekriticky přebírá ruská oficiální stanoviska, napsal dnes list La Repubblica.

15:26 - Z Kunovic na Uherskohradišťsku dnes vzlétly dva vrtulníky s materiální pomocí pro uprchlíky. Směřovaly na slovensko-ukrajinské hranice, kde jejich posádky ve spolupráci s humanitárními organizacemi předají náklad potřebným.

Počítá se také s tím, že z hranic budou vrtulníky převážet do slovenského vnitrozemí, v případě potřeby i do České republiky, lidi prchající z Ukrajiny před válkou. ČTK to dnes řekl Martin Hrabec, ředitel Leteckého muzea v Kunovicích, které se na humanitární akci podílí. Na leteckou pomoc dnes upozornila Česká televize.

Registrační centrum pro uprchlíky: Měli jsme tu i matku s desetidenním dítětem

Domácí

15:07 - Ukrajina spustila webové stránky pro cizince, kteří se chtějí v rámci mezinárodní legie zapojit do obrany země proti ruské vojenské agresi. Oznámil to dnes úřad ukrajinského prezidenta.

Ukrajina spustila web pro zájemce o službu v cizinecké legii

Válka na Ukrajině

14:49 - Ve sbírce, kterou v Česku organizuje ukrajinské velvyslanectví na podporu ukrajinské armády, se dosud vybralo přibližně 450 milionů korun. Na Twitteru to dnes uvedl premiér Petr Fiala (ODS).

Výtěžek má jít na nákup obranného materiálu pro Ukrajince, na jejichž zemi minulý týden zaútočilo Rusko. Organizace a instituce v ČR pokračují také v humanitární pomoci Ukrajincům. Červený kříž zároveň v tiskové zprávě varoval před zneužíváním svého znaku. Může to podle něj oslabit mezinárodní ochranu, kterou znak poskytuje zdravotníkům v místech ohrožení.

14:40 - Britský novinář a reportér Stuart Ramsay byl včera postřelen a zraněn poté, co se společně se svým týmem dostal pod palbu, informuje BBC.

14:25 - Německé stanice ARD a ZDF se rozhodly zastavit vysílání z Ruska kvůli novému zákonu, který hrozí tvrdými postihy za šíření jiných než oficiálních informací o ruské armádě. Informovala o tom agentura DPA.

14:14 - USA přislíbily na humanitární pomoc v Polsku a na Ukrajině 2,75 miliardy dolarů. Šéf diplomacie USA poděkoval Polsku za bezpečnostní podporu Ukrajiny.

14:11 - Podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) od začátku ruského útoku na Ukrajinu z této země uprchlo do zahraničí zhruba 1,5 milionu lidí. Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) dnes oznámil o něco nižší bilanci, 1,3 milionu lidí.

Nejvíce uprchlíků míří do Polska, kam jenom v pátek přišlo přes 106 400 lidí z Ukrajiny, celkem do Polska kvůli válce prchlo již 787 300 lidí. IOM odhaduje, že své domovy muselo kvůli bojům opustit 6,7 milionu lidí, kteří zatím zůstali na Ukrajině.

13:50 - Jeden z protestujících v ukrajinském Chersonu vyskočil s ukrajinskou vlajkou na projíždějící ruský obrněný transportér. Video se následně objevilo na sociálních sítích. V obsazeném Chersonu probíhají protiválečné demonstrace.

13:26 - Stovky obyvatelů Irpině se snaží dostat do bezpečí pomocí mostu, který před pár dny preventivně zničila ukrajinská armáda.

13:18 - Ruské aerolinky Aeroflot ruší od 8. března všechny lety do zahraničních destinací kromě Běloruska, oznámila firma podle agentury TASS.

13:14 - V pražském centru pro ukrajinské uprchlíky bylo za sobotu do 12:00 odbaveno 1200 lidí. Před ním byla dál fronta, na odbavení čekalo zhruba 1000 lidí.

13:01 - Od začátku ruského útoku na Ukrajinu z této země uprchlo do zahraničí zhruba 1,5 milionu lidí. Uvedla to Mezinárodní organizace pro migraci (IOM).

12:45 - Samsung jakožto největší výrobce elektroniky na světě končí s dodávkami zboží do Ruska.

12:38 - Na sociálních sítích se objevily fotografie sestřeleného letadla u Černihivu. Má se jednat o ruský Suchoj Su-34.

12:28 - U Kyjeva se zřejmě dal do pohybu obří konvoj. Ukrajinci evakuují tisíce civilistů z nedaleké Irpině.

Obří kolona mířící na Kyjev se zřejmě dala do pohybu. Tisíce civilistů prchají z Irpině

Válka na Ukrajině

11:49 - Podle zástupce starosty ukrajinského Mariupolu Rusové nedodržují příměří ve městě ani u humanitárního koridoru. Civilisté z města nemohou odejít. Přístav je pod ruskou blokádou.

Rusko podle úřadů nedodržuje příměří, u Mariupolu pokračují útoky

Válka na Ukrajině

Starosta Vadym Boječenko už v pátek upozorňoval, že město je terčem bezohledných útoků ruských ozbrojených sil, město nemá vodu, teplo ani elektřinu a docházejí zásoby jídla. Požádal o vojenskou pomoc a humanitární koridor, aby bylo možné bezpečně evakuovat alespoň část ze 400 tisíc obyvatel města.

11:45 - Na twitterovém účtu ukrajinského ministerstva obrany se objevilo neověřené video sestřeleného ruského letadla. K události mělo dojít na předměstí Černihivu.

11:39 - V Chersonu probíhají protesty proti ruské okupaci. Lidé mají v rukou ukrajinské vlajky a vyvolávají hesla jako „Cherson je Ukrajina!“.

11:31 - Americký poskytovatel platebních služeb PayPal Holdings pozastavil své služby v Rusku. Generální ředitel společnosti Dan Schulman uvedl, že PayPal je na straně mezinárodního společenství a odsuzuje ruskou vojenskou agresi na Ukrajině. PayPal se tak přidal k řadě finančních a technologických společností, které po ruské invazi na Ukrajinu pozastavily svou činnost v Rusku.

10:41 - Na sociálních sítích se objevilo video sestřeleného ruského vrtulníku. Podle neověřených informací k sestřelení mělo dojít dnes ráno nedaleko Kyjeva.

9:49 - Šéf německých policejních odborů žádá, aby na hranici Německa s Českem a Polskem byly vzhledem k náporu migrantů z Ukrajiny zavedeny kontroly.

9:47 - Na Slovensko vstoupilo z Ukrajiny od začátku ruské invaze už přes 100 000 lidí; do sobotního rána to bylo 101 520 osob, sdělila slovenská policie.

9:19 - Ze zahraničí se vrátilo 66 224 Ukrajinců, aby se zapojili do bojů proti ruské armádě. Řekl to ukrajinský ministr obrany Reznikov.

8:56 - Bojkot Coca-Coly? Poté, co ruská státní zpravodajská agentura TASS ve čtvrtek oznámila, že společnost Coca-Cola bude v Rusku pokračovat ve svých obchodních aktivitách, rozhodly tři ukrajinské obchodní řetězce o stažení výrobků společnosti z prodeje. Podle serveru Kyiv Independent se jedná o řetězce Silpo, Novus, and Varu.

Na Twitteru se od dnešní noci objevují informace, že Coca-Cola nakonec přece jenom ukončí svoje aktivity v Rusku. Bez dalších zdrojů to uvedla například TV Nexta. Připojuje se údajně i potravinářská společnost Danone.

8:45 - Podle reportéra serveru Kyiv Independent je jaderná elektrárna v Záporoží pod ukrajinskou kontrolou. Zprávu však nelze nyní ověřit. Podle poradce ministerstva vnitra Vadyma Denisenka je pod kontrolou samotné vedení elektrárny, nicméně oblast zůstává pod kontrolou Rusů.

7:40 - Ruská vojska na Ukrajině od 8:00 SEČ zastaví palbu, aby umožnila průchod humanitárními koridory z měst Mariupol a Volnovacha, oznámila Moskva.

Rusko slíbilo, že zastaví palbu, aby mohli odejít civilisté

Válka na Ukrajině

5:06 - Přichází zprávy o bojích v ulicích města Sumy. Uvedl to Kyiv Independent. Obyvatelé mají zůstat doma nebo najít bezpečný úkryt.

4:45 - Od počátku invaze vypálilo Rusko na Ukrajinu více než 500 raket různých typů, uvedl Pentagon.

4:24 - Akrobatický lyžař Olexandr Abramenko získal na olympiádě v Pekingu jedinou medaili pro Ukrajinu. Nyní se s manželkou Alexandrou a jejich dvouletým synem Dmitrijem ukrývá před ostřelováním v kyjevských podzemních garážích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám