Hlavní obsah

Rusko slíbilo, že zastaví palbu, aby mohli odejít civilisté

Ruská vojska na Ukrajině zastaví palbu, aby umožnila průchod civilistů humanitárními koridory z měst Mariupol a Volnovacha. Podle ruských agentur to v sobotu ráno oznámilo ruské ministerstvo obrany. K zastavení palby mělo dojít v 8:00 SEČ.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Následky ruských útoků na sídliště v Mariupolu

Článek

Shoda na ustavení humanitárních koridorů byla jediným výsledkem čtvrtečního druhého kola jednání ukrajinských a ruských vyjednavačů.

Ukrajinský přístav Mariupol je pod ruskou blokádou. Starosta Vadym Boječenko už v pátek upozorňoval, že město je terčem bezohledných útoků ruských ozbrojených sil, město nemá vodu, teplo ani elektřinu a docházejí zásoby jídla.

Obklíčený Mariupol volá o pomoc. Dochází i jídlo

Válka na Ukrajině

Požádal o vojenskou pomoc a humanitární koridor, aby bylo možné bezpečně evakuovat alespoň část ze 400 000 obyvatel města.

Další rozhovory možná už o víkendu

Ruský prezident Vladimir Putin podle Berlína v pátečním telefonátu s německým kancléřem Olafem Scholzem řekl, že se další kolo přímých jednání mezi Moskvou a Kyjevem možná uskuteční o víkendu. Přesný termín případných rozhovorů je zatím nejasný.

Další kolo jednání může začít o víkendu, řekl Putin Scholzovi

Evropa

Rusko zahájilo minulý čtvrtek na Ukrajinu rozsáhlou invazi, kterou Moskva nazývá "zvláštní vojenskou operací". Ruská armáda tvrdí, že při útocích na ukrajinská města míří jen na vojenské cíle navzdory rozsáhlým svědectvím o útocích na obytné budovy a jinou civilní infrastrukturu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám