Hlavní obsah

Šojgu varoval Západ před eskalací, která by vedla ke střetu jaderných mocností

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu na vojenském fóru v Číně varoval Západ před eskalací konfliktu s Ruskem, která by mohla vést k přímému vojenskému střetu jaderných mocností. Napsala to agentura TASS. Agentura Reuters dala varování do souvislosti s podporou Západu Ukrajině, kterou Rusko loni v únoru napadlo.

Foto: Profimedia.cz

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu na vojenském fóru v Číně

Článek

„Linie Západu spočívající v neustálém stupňování konfliktu s Ruskem s sebou nese hrozbu přímého vojenského střetu jaderných velmocí, který by vedl ke katastrofálním následkům,“ prohlásil podle agentury Reuters Šojgu.

Spojené státy a NATO podle něj očekávají, že se jim podaří „podkopat bezpečnost Ruska a zbavit nás vůle k odporu“. Západ obvinil také z toho, že když „vyprovokoval“ krizi v Evropě, tak usiluje o potenciální rozšíření konfliktu i do asijsko-pacifické oblasti. Jako „příkladný“ naopak ocenil model rusko-čínských vztahů.

Šojgu však ke „krizi v Evropě“ zapomněl připomenout, že Ruská federace loni v únoru zahájila plnohodnotnou a nevyprovokovanou invazi na Ukrajinu, od roku 2008 okupuje gruzínskou Abcházii a Jižní Osetii a také moldavské Podněstří, kterého se zmocnila v roce 1990.

Válka na Ukrajině

Moskva podle zpráv médií původně počítala s tím, že se jí Ukrajinu podaří obsadit během několika dnů. Ukrajincům se ale podařilo v prvních dnech bojů ubránit Kyjev a teď už válka především na východě země pokračuje déle než 20 měsíců.

Británie, která stejně jako další západní země Ukrajinu podporuje vojensky i finančně, minulý týden zveřejnila odhad, podle něhož v bojích na Ukrajině zemřelo nebo utrpělo těžké zranění až 190 tisíc ruských vojáků. Vysoké ztráty má i Ukrajina.

Z dostupných zdrojů ovšem nelze ztráty obou válčících stran ověřit.

Konflikt na Ukrajině nemá vojenské řešení, prohlásil v Bruselu Fico

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám