Hlavní obsah

Snowden u nás formálně ani není, dávají ruce pryč Rusové

Novinky, rei, aš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Rusko se v úterý ústy ministra zahraničí Sergeje Lavrova ohradilo proti kritice, že napomáhá bývalému technikovi CIA Edwardu Snowdenu utéct před americkou spravedlností. Snowden má „vlastní cestovní plány”, prohlásil Lavrov a dal najevo, že Američan formálně na ruské území ani nevstoupil. Podle agentury Interfax je ale možné, že by přesto mohl být ruskými úřady zadržen. Úřady zkoumají jeho pas.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov

Článek

Snowden před odletem z Číny přišel o svůj pas, americké úřadu mu zrušily jeho platnost. Ještě v Hongkongu ale podle nepotvrzených zpráv převzal od ekvádorských diplomatů uprchlický pas, který ho podle mezinárodních pravidel opravňuje vycestovat do ciziny. Ten Snowden použil k cestě do Moskvy a hodlá ho zřejmě použít i v další cestě do zámoří. Snowden požádal latinskoamerický Ekvádor o politický azyl, tamní úřady jeho žádost zkoumají, stejně jako žádost Washingtonu o Snowdenovo vydání.

„Nijak se neangažujeme ani v záležitosti pana Snowdena a jeho vztahů s americkou justicí, ani v jeho pohybu po světě,“ řekl šéf ruské diplomacie a ostře se ohradil proti kritice Washingtonu, že napomáhá zločinci. Takové nařčení je podle Lavrova „nepodložené a nepřijatelné“.

Snowden před časem vyzradil reportérům novin Guardian a Washington Post existenci programu sledování telefonátů a internetové komunikace lidí po celém světě. Před americkými úřady uprchl do Hongkongu, který ho odmítl do USA vydat. V pondělí se Snowden objevil na moskevském letišti Šeremetěvo. Odtud měl zakoupenou letenku do Havany, kam ale neodletěl. [celá zpráva]

Nefiguruje ani na seznamu pasažérů úterního letu společnosti Aeroflot.

Devětadvacetiletý technik, který pracoval pro americké služby CIA a zprostředkovaně i NSA, tak zřejmě zůstává v tranzitním prostoru letiště.

Možná bude zadržen

Ruský ministr Lavrov dodal, že Snowden nepřekročil ruskou hranici, zůstal v tranzitní části v terminálu

Podle agentury Interfax je přesto možné, že bude zadržen. Uvedla to s odvoláním na dobře informovaný zdroj. Zadržen by měl být do té doby, než objasní svůj přílet do Moskvy. Kvůli Snowdenovi panuje napětí mezi Čínou a USA, protože Spojené státy jsou přesvědčeny, že Snowden opustil Hongkong na radu Pekingu, aby Čína nemusela řešit žádost o jeho vydání. Stranický list Žen-min ž´pao o něm psal jako o mladém idealistovi a hrdinovi, který se postavil licoměrnosti Washingtonu. Čína sama čelí kritice ze strany USA, že podniká hackerské útoky a aktuální případ se jí hodí. Rusko podle agentury Interfax nechce stát uprostřed sporů obou zemí.

Foto: Yahoo Maps

Americká justice viní Snowdena z krádeže a vyzrazení tajných materiálů a zrušila platnost jeho cestovního pasu. Mladý muž směřuje do Ekvádoru, kde žádá o udělení azylu. Podle některých zdrojů ho do Moskvy doprovázela britská právnička Sarah Harrisonová, která zastupuje i organizaci WikiLeaks a jejího zakladatele Juliana Assange. Tomu ekvádorská vláda udělila azyl, jelikož má strach, že bude za zveřejnění kabelogramů amerických diplomatů vydán před soud v USA. Assange se už rok ukrývá na ekvádorské ambasádě v Londýně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám