Hlavní obsah

Slovenský tisk označil Fica za dalšího exemplárního vlastizrádce v čele státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenský tisk ostře kritizuje premiéra Roberta Fica (Směr) za jeho protiukrajinskou rétoriku. Denník N označil Fica „za dalšího exemplárního vlastizrádce v čele státu“ a přirovnal ho k prezidentovi fašistického Slovenského štátu Jozefu Tisovi.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

Před středeční schůzkou s ukrajinským premiérem v Užhorodu Fico řekl, že Ukrajina „není suverénním státem“ a je „pod totálním vlivem USA“. Uvedl dále, že je proti přijetí Ukrajiny do NATO, a zopakoval, že konflikt nemá vojenské řešení a Ukrajina se bude muset vzdát části území.

Slovenský premiér podle Denníku N v submisivním postoji k Rusku pokračuje v historické tradici vazalů v čele Slovenska.

„Tisa k samostatnosti dotlačil Hitler, Mečiara Klaus. Fico doufá, že velký car v Moskvě si při svém tažení proti Evropě zapamatuje jeho oddanost. Robert Fico je tak další exemplární vlastizrádce v čele Slovenska,“ píše list.

Ukrajinci reagují na Ficovo zpochybňování suverenity. Poslanec žádá zrušení jeho návštěvy v Užhorodu

Evropa

Dýka do zad

Deník se pozastavil nad tím, že taková kritická slova na adresu Ukrajiny nevyřkl ani dosud největší spojenec Ruska v Evropské unii, maďarský premiér Viktor Orbán, a není známé, že by podobně bezprecedentní vyjádření měl jakýkoli světový politik.

„Takovou dýku do zad zemi, která se dva roky statečně brání ruské agresi, ještě nevrazil nikdo,“ konstatoval list. „Takový koncentrát bezcitnosti, arogance a zloby, jaký předvedl Fico, nemůže být výsledkem nepromyšlené impulzivnosti,“ dodal list.

Denník N by považoval za správné, pokud by ukrajinská strana zrušila středeční setkání Fica s ukrajinským premiérem Denysem Šmyhalem. „Cokoli jiného je akceptace zrádce. A ta se, jak učí historie, vždy vymstí,“ dodal deník.

Fico: Ukrajina není suverénní stát a její vstup do NATO nepodpořím

Evropa

List vidí za slovy slovenského premiéra také „hluboký a těžko skrývaný antiamerikanismus“, když jeho nenávist ke Spojeným státům je ještě silnější než láska k Rusku.

„Vysvětlení, že se jedná o komunistu, který se svého bolševického přesvědčení nevzdal ani po roce 1989, je však příliš ploché. Fico v hloubi své osobnosti inklinuje k obdivu k diktátorům všeho druhu,“ uvedl Denník N a připomíná Ficovo setkání s libyjským vůdcem Muammarem Kaddáfím.

Deník poukazuje také na obdiv Fica k ruskému prezidentovi Vladimíru Putinovi a bájnému silnému Rusku, které v jeho představách chrání slabší. „Nevšiml si přitom, že pokud se někdo chová jako imperiální centrum, schopné vraždit jiné za to, že touží po svobodě, je to Moskva,“ dodává list.

Cameron: Je to jako ve 30. letech, Putinovu zlu nelze ustupovat

Evropa

Kritika z Ukrajiny i z opozice

Deník Ukrajinska pravda označil Ficovy výroky za „skandální“ a předseda slovenského Progresivního Slovenska Michal Šimečka je označil za „bezcitné a vulgární“. Ficovi podle opozičního předáka chybí základní lidská empatie a geopolitický kompas.

„Stydím se za takového premiéra,“ prohlásil Šimečka. „Lidé, přesně takoví jako my, hned za našimi hranicemi, už dva roky čelí neskutečnému utrpení. Vraždění, znásilňování, vypalování celých měst. Vše jen proto, že jako občané suverénní země zatoužili žít v Evropské unii,“ uvedl Šimečka.

Na Ukrajině se podle něj bojuje i za Slovensko, ale Fica už prý zájmy vlastní země „zjevně vůbec nezajímají, jde mu jen o politické přežití, beztrestnost a pomstu“.

Nadějný kandidát na slovenského prezidenta a předseda parlamentu Peter Pellegrini (vládní strana Hlas – sociální demokracie) za této situace stále mlčí a na Ficova slova nereaguje. Směr vyjádřil Pellegrinimu podporu v prezidentských volbách a předseda Hlasu nechce zřejmě o tyto voliče přijít nebo ohrozit současnou vládní koalici.

Pellegrini potvrdil kandidaturu na prezidenta. V preferencích ho dohání Korčok

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám