Hlavní obsah

Cameron: Je to jako ve 30. letech, Putinovu zlu nelze ustupovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K situaci před druhou světovou válkou přirovnal nynější dění britský ministr zahraničí David Cameron. Roli ruského prezidenta Vladimira Putina pak nepřímo srovnal s někdejším vůdcem nacistického Německa Adolfem Hitlerem. Válka na Ukrajině tak zůstává „absolutní prioritou číslo jedna“, řekl šéf britské diplomacie v rozhovoru s webem Politico.

Foto: Jeff Overs/BBC, Reuters

Britský ministr zahraničí David Cameron

Článek

„Je to výzva pro naši generaci,“ prohlásil Cameron. „Je to jako být ministrem zahraničí nebo lídrem v Evropě třicátých let, appeasement (politika ústupků vůči agresivním zemím před druhou světovou válkou - pozn. red.) vůči Putinovi není možný. Musíme se postavit zlu, které jeho invaze představuje,“ dodal britský ministr zahraničí.

Server podotkl, že britský expremiér s tímto hodnocením přichází ve chvíli, kdy se Západ snaží Ukrajinu dál zásobovat pokročilými zbraněmi k odražení ruské agrese, a zároveň se připravuje na to, že americkým prezidentem se znovu může stát Donald Trump, který opakovaně dává najevo skepsi vůči Severoatlantické alianci i americké pomoci Ukrajině.

Jsme ve třetí světové válce, prohlásil propagandista Solovjov

Evropa

„Jedna věc, kterou můžeme udělat, je v průběhu tohoto roku ukázat, že Putin nevyhrává,“ podotkl Cameron.

O „třetí světové válce“ nedávno také v Rusku mluvili například šéf Státní dumy Vjačeslav Volodin a propagandista Vladimir Solovjov - nedokázali se však shodnout, zda se v ní Moskva nachází, nebo jí zabránila.

Okamžité příměří v Gaze odmítl

V rozhovoru přišla řeč i na probíhající válku mezi Izraelem a palestinským teroristickým hnutím Hamás. Cameron přitom odmítl výzvy k okamžitému vyhlášení příměří.

„Myslím, že by to nefungovalo, protože pokud chcete dvoustátní řešení, pokud chcete udržitelné příměří, nemůžete po Izraelcích žádat, aby se na dvoustátním řešení s lidmi, kteří stáli za 7. říjnem (datum loňského masakru v Izraeli - pozn. red.), aby dál vládli v Gaze a byli stále schopni odpalovat rakety do jejich země,“ řekl Cameron s tím, že utrpení na obou stranách konfliktu se jej nicméně hluboce dotýká.

Britský ministr zahraničí už loni v prosinci spolu se svou německou kolegyní Annalenou Baerbockovou ve společném článku pro list The Times vzkázal, že příměří v Gaze by podpořil jen v případě, že by bylo trvalé.

Šéf britské diplomacie v nynějším rozhovoru také připustil, že Londýn může pokračovat v raketových úderech vůči húsijským rebelům v Jemenu, kteří útočí na komerční plavidla v Rudém moři.

Také americký prezident Joe Biden už tento týden řekl, že Washington s raketovými údery proti Húsijům neskončí, ačkoliv jejich útoky proti plavidlům to zjevně nezastavilo.

„Speciální vojenská operace“ zabránila třetí světové válce, je přesvědčen šéf ruské Dumy

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám