Hlavní obsah

Fico: Ukrajina není suverénní stát a její vstup do NATO nepodpořím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před středeční schůzkou se svým ukrajinským protějškem Denisem Šmyhalem pokračuje slovenský premiér Robert Fico (Směr) ve své silně protiukrajinské rétorice. V sobotu ve slovenském rozhlase uvedl, že Ukrajina „není suverénním státem“ a je „pod totálním vlivem USA“. Uvedl dále, že je proti přijetí Ukrajiny do NATO. Deník Ukrajinska pravda výroky komentoval jako „skandální“.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

Robert Fico se má ve středu 24. ledna na Ukrajině sejít se svým ukrajinským protějškem Denysem Šmyhalem. Ukrajina byla i proto tématem rozhovoru v rámci pořadu Sobotní dialogy slovenského rozhlasu.

Jak uvedl deník Sme, Fico ani krátce před návštěvou Ukrajiny nijak nezměnil svou rétoriku vůči zemi, která se již druhým rokem brání ruské invazi. Zopakoval, že konflikt nemá vojenské řešení a Ukrajina se bude muset vzdát části území. „Co čekají? Že Rusové odejdou z Krymu, Donbasu a Luhansku? Vždyť je to nereálné,“ uvedl Fico.

Podle slovenského premiéra není Ukrajina suverénní zemí a je pod „totálním vlivem a kontrolou Spojených států amerických“.

Politico zařadilo Fica mezi „Tucet špinavců“

Evropa

„Pokud jde o vstup do EU, my je respektujeme, ale musí splnit podmínky, a ne že politicky vstoupí do Unie země, která absolutně neplní žádné požadavky. Řeknu mu, že jsem proti členství Ukrajiny v NATO, že ho budu vetovat a blokovat, protože to je základ pro třetí světovou válku a nic jiného,“ řekl Fico. Uvedl dále, že Slovensko zbraně Ukrajině nedodá, proti komerčnímu dovozu zbraní ovšem Fico nic nenamítá. Dále chce svému východnímu sousedovi poskytovat i humanitární pomoc.

Navzdory těmto prohlášením, podotýká deník Sme, se Robert Fico podivil, že s ním ukrajinská strana nechce uspořádat tiskovou konferenci.

Šimečka: Stydím se za takového premiéra

Dlouho na sebe nenechala čekat reakce ukrajinských médií. Deník Ukrajinska pravda označil Ficovy výroky za „skandální“ a upozornil, že i dříve slovenský premiér jen opakoval tvrzení ruské propagandy, že válka Ruska proti Ukrajině „nemá vojenské řešení“ a že Západ „zakázal“ Kyjevu uzavřít příměří s Ruskem po vpádu ruských vojsk, protože doufal, že mu Ukrajina – po poskytnutí západních miliard a zbraní – naservíruje zraněného ruského medvěda na talíři.

Předseda opozičního hnutí Progresivní Slovensko Michal Šimečka podle webu Denníku N označil Ficovy výroky o Ukrajině za bezcitné a vulgární. Ficovi podle vůdce opozičního předáka chybí základní lidská empatie a geopolitický kompas. „Stydím se za takového premiéra,“ prohlásil Šimečka.

„Lidé, přesně takoví jako my, hned za našimi hranicemi, už dva roky čelí neskutečnému utrpení. Vraždění, znásilňování, vypalování celých měst. Vše jen proto, že jako občané suverénní země zatoužili žít v Evropské unii. A jediné, na co se tváří v tvář takovému utrpení, které klidně mohlo postihnout Slovensko, kdyby dějiny kráčely jen trochu jinak, zmůže čtyřnásobný premiér Fico, jsou cynické řeči,“ uvedl Šimečka. Na Ukrajině se podle něj bojuje i za Slovensko, ale Fica už zájmy vlastní země „zjevně vůbec nezajímají, jde mu jen o politické přežití, beztrestnost a pomstu“.

Fico: Strategie Západu na Ukrajině selhala, Zelenského pozice je otřesena

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám