Hlavní obsah

Ukrajinci reagují na Ficovo zpochybňování suverenity. Poslanec žádá zrušení jeho návštěvy v Užhorodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda výboru ukrajinského parlamentu pro zahraniční politiku Olexandr Merežko žádá zrušení středeční návštěvy slovenského premiéra Roberta Fica (Směr) v Užhorodu z důvodu zpochybňování suverenity Ukrajiny ze strany předsedy slovenské vlády. Fico v sobotu označil za nereálné, že Rusové odejdou z Krymu, Donbasu a Luhanska, a vyzval ke kompromisu.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

Fico má ve středu v Užhorodu jednat se svým ukrajinským protějškem Denisem Šmyhalem. V sobotu ve Slovenském rozhlase Fico řekl, že Ukrajina „není suverénním státem“ a je „pod totálním vlivem USA“. Uvedl dále, že je proti přijetí Ukrajiny do NATO.

„Jsem proti členství Ukrajiny v NATO, budu ho vetovat a blokovat, protože to je základ pro třetí světovou válku a nic jiného,“ dodal Fico.

Červená čára

Podle Merežka je absolutně nepřípustné tvářit se, že se nic neděje, když lídr jiného státu zpochybňuje suverenitu Ukrajiny. „Je to ta červená čára, která si žádá rozhodnou a jednoznačnou reakci, obzvláště pokud lídr jiného státu učiní takovéto hanebné prohlášení krátce před svou návštěvou státu, jehož suverenitu zpochybňuje,“ cituje Merežka Ukrajinská pravda.

Fico: Ukrajina není suverénní stát a její vstup do NATO nepodpořím

Evropa

Ukrajinské ministerstvo zahraničí v reakci na Ficova slova uvedlo, že kompromis s Ruskem nepřichází v úvahu. Mluvčí ukrajinské diplomacie Oleh Nikolenko konstatoval, že Ukrajina a její partneři se snaží vytlačit Rusy z okupovaného Krymu, Donbasu a Luhansku, aby nešli dál včetně Košic, Prešova a dalších částí Slovenska.

„Při územní celistvosti nemůže být kompromis. Ani pro Ukrajinu, ani pro Slovensko, ani pro žádnou jinou zemi,“ zdůraznil Nikolenko podle Ukrajinské pravdy.

Podle Fica musí dojít ke kompromisu, který bude velmi bolestivý pro obě strany. „A co čekají, že Ruskové odejdou z Donbasu nebo Luhanska? Anebo že odejdou z Krymu? Vždyť to není reálné, to připouštějí všichni,“ řekl Fico v diskusním pořadu Slovenského rozhlasu.

Slovensko povolilo kulturní spolupráci s Ruskem a Běloruskem

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám