Hlavní obsah

Slovenský sportovní zázrak Annamária po potratu zřejmě doběhala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadějná sedmnáctiletá běžkyně z romské osady u východoslovenského města Moldava nad Bodvou Annamária Horváthová po potratu netrénuje a její bývalý trenér Norbert Pecze už nevěří, že se někdy ke sportu vrátí.

Foto: Facebook Michal Šimečka

Annamária Horváthová se zlatou medailí

Článek

Annamária po počátečních běžeckých úspěších otěhotněla se svým tehdejším přítelem Sebastiánem, který ji pak opustil. Následně potratila, informovala vloni v říjnu slovenská média. Podle sousedů má ale dívka Sebastiána stále plnou hlavu, ale ten už má s jinou ženou dvě děti.

Pecze říká, že koncem loňského roku za ním přišel otec dívky a požádal o možnost pokračovat v trénování.

„Souhlasil jsem pod podmínkou, že Annamária musí prokázat opravdový zájem – a pak se uvidí. Požádal jsem o potvrzení od gynekologa, zubaře a ortopeda, ale od té doby se neukázala,“ řekl trenér webu pluska.sk. „Já ji shánět určitě nebudu. Nemám na to čas, a dívka tím ukázala, jak jí záleží na kariéře,“ dodal Pecze.

Balerínková Annamária bude opět trénovat

Zahraniční

Zkušený trenér říká, že Annamária přes rok netrénuje a ten výpadek se určitě podepsal na její kondici. „Musela by mít zájem se vrátit a já ji nechci a ani nemohu do ničeho nutit, musí se rozhodnout sama,“ dodal. „Skupina běžců, s nimiž v minulosti trénovala, je už zcela jinde. Musel bych ji trénovat individuálně. Nemyslím si, že se vrátí,“ konstatuje.

Běžkyně Annamária dítě porodí

Evropa

Annamária žije s matkou v osadě u východoslovenského města Moldava nad Bodvou. Její matka Izabela má ve věku 38 let sedm dětí a jednoho vnuka. Rodina dostává sociální dávky ve výši 340 eur (8310 korun) měsíčně.

Annamária nenastoupila v září do školy v Moldavě nad Bodvou a podle zástupkyně ředitelky přestala být žačkou školy. Ve věku 16 let jí podle zákona skončila povinná školní docházka.

Zvrat v příběhu mladé romské běžkyně. Přítel, nebo sport?

Evropa

Příběh Annamárie měl přitom pohádkový začátek, když jako třináctiletá zvítězila v místním běžeckém závodě na 750 metrů. Běžela ve starých prošlapaných balerínkách, protože na sportovní obuv neměla rodina peníze. Později se Annamária stala dorosteneckou mistryní Slovenské republiky v běhu na 1500 metrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám