Hlavní obsah

Běžkyně Annamária dítě porodí

Bratislava

V případě těhotné šestnáctileté sportovkyně Annamárie Horváthové z romské osady u východoslovenského města Moldava nad Bodvou nastala opět změna. Rozhodla se dítě porodit, na mateřskou dovolenou však půjde její matka Izabela a Annamária se chce dál věnovat sportu.

Foto: Facebook/Centrum volného času Cvrček

Annamária Horváthová se o víkendu stala dorosteneckou mistryní Slovenska v běhu na 1500 metrů.

Článek

Webu pluska.sk to řekla matka nadějné sportovkyně. „Moc jsem si přála, aby šla na zákrok, ale nechtěla o tom ani slyšet. Dítě se má narodit v březnu,“ řekla matka. „Když se dítě narodí, půjdu na mateřskou dovolenou a ona se bude věnovat sportu. Tak to bude nejlepší,“ dodala.

Zvrat v příběhu mladé romské běžkyně. Přítel, nebo sport?

Evropa

V osadě se říká, že mladou dívku navštívili lidé z Červeného kříže, z blíže nespecifikované nadace i politici z Bratislavy. „Za dcerkou byli nějací lidé, přemlouvali ji, aby nešla na potrat, že jí pomohou finančně i materiálně, dokonce koupili dětský kočárek,“ přiznává Izabela. Žena žije v chatrči a ve věku 38 let má sedm dětí. Rodina dostává sociální dávky ve výši 340 eur (necelých 8700 korun) měsíčně.

Trenér tomu nevěří

Obyvatelé osady jsou sdílnější a otevřeně říkají, že Annamária s matkou jsou chamtivé. „Mladá proto nešla na potrat. Navíc si to nepřál ani Sebastián, frajer Annamárie. Ona je pořád do něho strašně zamilovaná. Věří, že když porodí, Sebastián se k ní vrátí. Nebydlí spolu, ale setkávají se,“ říkají obyvatelé osady.

Foto: Facebook Michal Šimečka

Annamária Horváthová se zlatou medailí.

Trenér Annamárie Norbert Pecze je skeptický a nevěří, že dívka se po porodu ke sportování vrátí. „Momentálně se věnuji ostatním svým svěřencům, proto ji neřeším. Je to záležitost rodiny. Netvrdím, že mě to nemrzí, jak lehce ukončila slibně se rozvíjející kariéru, ale já to nijak ovlivnit nemohu a ani nechci,“ uvedl trenér.

Nenastoupila do školy

Annamária nenastoupila v září do školy v Moldavě nad Bodvou a podle zástupkyně ředitelky přestala být žačkou školy. Je jí totiž 16 let a tím se podle zákona skončila povinná školská docházka.

Annamária neměla ani na tenisky, nyní je mistryní Slovenska

Evropa

Příběh Annamárie měl přitom pohádkový začátek, když jako třináctiletá zvítězila v místním běžeckém závodě na 750 metrů. Běžela přitom ve starých prošlapaných balerínkách, protože na sportovní obuv neměla rodina peníze. Letos se Annamária stala dorosteneckou mistryní Slovenské republiky v běhu na 1500 metrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám