Hlavní obsah

Slovensko si připomnělo sté výročí Štefánikovy smrti

– Brezová pod Bradlom
Právo, ivi

U mohyly na vrchu Bradlo poblíž města Brezová pod Bradlom se v sobotu konala hlavní vzpomínka na sté výročí smrti spoluzakladatele Československa Milana Rastislava Štefánika. Slovenský prezident Andrej Kiska ve svém projevu zdůraznil, že Štefánik ve slovenských dějinách výrazně vyčnívá.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

V Brezové pod Bradlom na Slovensku se konala 4. května vzpomínková akce u příležitosti 100. výročí tragického úmrtí spoluzakladatele Československa Milana Rastislava Štefánika.

Článek

Voják, politik, astronom a československý ministr války Štefánik zahynul 4. května 1919 při návratu do vlasti z Itálie při havárii letadla Caproni Ca 33. Štefánik byl tento týden v anketě zvolený Největším Slovákem.

Nad Štefánikovou mohylou v úvodu vzpomínkové akce přeletěly letadla armád Slovenska, Česka, Francie a Itálie.

Foto: Profimedia.cz

Milan Rastislav Štefánik

„Štefánik společně s Tomášem Garrigue Masarykem a Edvardem Benešem založili republiku, která nesmazatelně přispěla k rozvoji Slovenska,“ zdůraznil Kiska.

Premiér Peter Pellegrini uvedl, že Štefánik věděl, že jedinou možností pro vymanění Slováků z uherské nadvlády je společná cesta s českým národem. „Věděl, že Slovensko musí hledat ve světě silné a demokratické spojence,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám