Hlavní obsah

Slovenské volby rozhodnou nerozhodnutí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až třicet procent Slováků ještě neví, komu dá svůj hlas v sobotních parlamentních volbách. Jsou to stovky tisíc hlasů, které mohou v konečném důsledku rozhodnout volby, protože rozdíly mezi jednotlivými kandidujícími stranami nejsou velké.

Foto: ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Až třetina voličů si finální rozhodnutí nechá na poslední dny, popřípadě až na den voleb,“ řekl deníku Pravda ředitel agentury Ipsos Jakub Hankovský. Nerozhodnutí voliči tak mohou rozhodnout nejen o vítězi voleb, ale rozhodnou hlavně o tom, které z kandidujících stran se do Národní rady Slovenské republiky dostanou. Při sestavování nové vlády to bude rozhodující.

Účast v novém parlamentě mají totiž jistou v podstatě jen strany Směr-sociální demokracie Roberta Fica, Progresivní Slovensko Michala Šimečky a strana Hlas-sociální demokracie Petra Pellegriniho.

Pokud by se do parlamentu dostalo už pouze hnutí Republika a Slovenská národní strana (SNS), ulehčilo by to pozici Ficovi. Vládní spolupráci s Republikou sice Pellegrini důrazně odmítá, ale je možná menšinová vláda s tolerancí Republiky.

U středoškoláků by Progresivní Slovensko Fica smetlo

Zahraniční

Naopak, pokud se pětiprocentní práh potřebný pro vstup do parlamentu podaří překročit stranám Svoboda a Solidarita (SaS), Jsme rodina, Demokraté a Křesťanskodemokratické hnutí (KDH), zvýšilo by to koaliční potenciál PS. Demokratům expremiéra Eduarda Hegera například chybí pro úspěšný vstup do parlamentu přibližně třicet tisíc voličů a nerozhodnutých jsou stále statisíce.

Otazník visí také nad koalicí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti – Za lidi – Křesťanská unie, která musí překročit sedmiprocentní práh. Igor Matovič si navíc klade jako podmínku vstupu do případné koalice souhlas ostatních partnerů s jeho návrhem na vyplacení 500eurové (12200 korun) odměny každém, kdo se voleb zúčastní.

Ostatní strany to však vesměs odmítají a proti srsti jim je už jen pomyšlení na případné vládnutí s nevyzpytatelným Matovičem. KDH a Jsme rodina mají zase problém s liberálními stranami PS a SaS.

V parlamentních volbách v roce 2020 propadlo až 820 tisíc hlasů a letos hrozí, že se tento scénář zopakuje.

Slovenská strana slibuje před volbami služební krávu pro každého

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám