Hlavní obsah

Přešlap ruské propagandy. Nejspíš se pochlubila zneškodněním vlastního tanku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská propaganda si uřízla ostudu. Prostřednictvím ministerstva obrany zveřejnila video zničeného, údajně ukrajinského tanku. V jednom z prostřihů ale kamera zabrala ohořelou uniformu a nášivku používanou Rusy. Upozornil na to ve středu na Twitteru Američan ukrajinského původu Igor Sushko z neziskové organizace Wind of Change.

Foto: Twitter/Igor Sushko

Otisk z tweetu Igora Sushka

Článek

„Propaganda Kremlu, a dokonce i ministerstvo obrany ukázaly ´ukrajinskou kolonu´ s ´ukrajinským tankem T-80BV´, ze kterého se vyklubal tank ruský,“ napsal Sushko, jenž dění na Ukrajině na Twitteru pravidelně analyzuje.

Záběry na ohořelou uniformu nejspíš zabitého tankisty zachycují nášivku, přesně řečeno přichytitelný odznak s emblémem stylizovaného vousatého muže s typickou ruskou hvězdou na čele. Nejedná se o označení konkrétní jednotky nebo například brigády, ale o odznak běžně a v různých obměnách prodávaný na internetu – ovšem na tom ruském.

Sushko v tweetu napsal, že byl odznak na ohořelé uniformě doplněn nápisem „Ruský taktický plnovous“. Nápis v azbuce ze záběrů patrný není, nicméně na internetu se takto doplněné nášivky prodávají běžně a v mnoha provedeních. Nabízejí je ruské a běloruské internetové obchody.

Video převzala ruská média, včetně celostátních novin Izvestija, které ho zveřejnily na svém zpravodajském webu.

Moskva ukázala, jak zničila Ukrajincům tanky. Podle ruských blogerů šlo spíš o kombajny

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám