Hlavní obsah

Skotsko tlačí na Johnsona, aby kvůli mutaci viru prodloužil přechodné období

Novinky, Daniel Drake

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Brusel

Skotská první ministryně Nicola Sturgeonová apeluje na britského premiéra Borise Johnsona, aby prodloužil přechodné období pro vystoupení Spojeného království z Evropské unie. To má v tuto chvíli skončit 31. prosince. Vzhledem k nové a rychle se šířící mutaci koronaviru by byl odchod bez dohody podle Sturgeonové nebezpečný.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Skotská první ministryně Nicola Sturgeonová

Článek

„Nová mutace koronaviru a její různé důsledky znamenají, že nyní čelíme obrovsky vážné situaci, která vyžaduje naší stoprocentní pozornost,” napsala šéfka skotské vlády na Twitteru.

Podle ní by bylo „skandální”, aby v současné situaci ještě ke všemu došlo k odchodu Británie z Evropské unie.

Její vyjádření přichází pár hodin poté, co vyjednavači obou stran oznámili, že jednání budou pokračovat. Dohoda měla být už hotová, ale zatím k ní stále nedošlo.

Opoziční labouristé návrh nepodporují. „Prodloužení přechodného období nechci,” řekl lídr opozice a předseda strany Keir Starmer stanici ITV.

Čas utíká

Přechodné období vyprší s koncem letošního roku. Už nyní je jasné, že i kdyby k dosažení dohody o pobrexitových vztazích nakonec skutečně došlo, Evropský parlament ji už nestihne schválit.

Na hranicích s Británií uvázly stovky českých kamionů

Ekonomika

Jeden z nejvlivnějších ministrů britské vlády Michael Gove pro Deník Telegraph uvedl, že v případě, že by se obě strany nedohodly do konce měsíce, mohly by uzavřít sérii jakýchsi „minidohod”.

Zcela jasné není, na čem přesně vlastně dohoda vázne. Obecně panuje přesvědčení, že v tuto chvíli zbývá vyřešit otázku rybolovných práv v britských vodách. To ale popírá Mujtaba Rahman, šéf renomované konzultační společnosti Eurasia Group.

Podle něj jsou Francouzi nespokojeni s vyřešením sporného bodu, kterému se v angličtině říká „level playing field”. V podstatě jde o to, aby podnikatelé na jedné straně nebyli v nespravedlivé výhodě oproti svým konkurentům na straně druhé.

Tři oblasti, na kterých troskotá brexitová dohoda

Evropa

„Připoutejte se, tady pojedeme až do úplného konce,” napsal na Twitteru Rahman.

V Downing Street se k nápadu prodloužit přechodné období nemají. „Skončí to 31. prosince. Z toho neustupujeme,” řekl mluvčí premiéra.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám