Hlavní obsah

Situace v Mariupolu je katastrofální, „přiznalo“ Rusko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že situace v jihoukrajinském přístavu Mariupol dosáhla „katastrofálních rozměrů“. Evakuace z města se nedaří, protože je stále pod palbou.

Následky útoku na nemocnici v MariupoluVideo: AP

 
Článek

Z tohoto města měl od úterý směřovat humanitární koridor, kvůli neustálým bojům ale nefunguje, ruské jednotky město stále ostřelují. Z porušování příměří, které by při evakuaci civilistů mělo platit, se viní obě strany.

Ve městě, kde žije asi 400 000 lidí, neteče voda, nefunguje elektřina ani telefonní signál.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Zraněná těhotná žena opouští vybombardovanou porodnici v Mariupolu.

Ruské ministerstvo obrany obvinilo Ukrajinu ze selhání evakuace a uvedlo, že situace, jíž čelí v Mariupolu civilisté, dosáhla „katastrofálních rozměrů“, napsala agentura Reuters.

Ve městě podle Ukrajinců zemřelo nejméně 1170 civilistů, ruské nálety zničily ve středu dětskou nemocnici a porodnici. Místní úředník Vitalij Falkovsky řekl listu Financial Times, že musel být vykopán masový hrob a v něm bylo pohřbeno 60 lidí. „Bylo to nezbytné, bohužel jsme je nemohli pohřbít běžným způsobem, márnice jsou přeplněné,“ uvedl.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Rusové v Mariupolu zasáhli dětskou nemocnici a porodnici.Video: Reuters

Mariupol je posledním městem, které zbývá Rusům k ovládnutí celého pobřeží Azovského moře.

Rusové v Mariupolu zasáhli dětskou nemocnici a porodnici

Evropa

Ruské ministerstvo současně přiznalo, že humanitární koridory pro evakuaci civilistů z obležených ukrajinských měst nesplnily účel. Do Ruska z nich zamířilo jen 180 000 lidí. Z toho Rusko viní Kyjev.

Na západ dosud z Ukrajiny odešly asi dva miliony lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám