Hlavní obsah

Rusové v Mariupolu zasáhli dětskou nemocnici a porodnici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mariupol
Aktualizováno

Při ruském náletu na Mariupol utrpěla zásah dětská nemocnice a porodnice, tvrdí ukrajinská agentura Unian. Podle prezidenta Volodymyra Zelenského se v troskách nacházejí děti, tyto informace se ale zatím nepotvrdily. Nálet označil za zvěrstvo. Bylo zraněno nejméně 17 žen, některé z nich byly těhotné. Od počátku ruské invaze zahynulo v Mariupolu 1170 civilistů, tvrdí vedení města. Během středy pochovali 47 obětí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Rusové v Mariupolu zasáhli dětskou nemocnici a porodniciVideo: Reuters

 
Článek

Útok se stal kolem čtvrté odpoledne místního času. „Ruští okupanti stříleli na porodnici č. 2 v Mariupolu. Podle očitých svědků porodnice již neexistuje, mnoho žen je zraněno a zabito. Rusové, shoříte v pekle,“ napsal náčelník Vjačeslav Abroskin.

Gubernátor Doněcké oblasti Pavlo Kyrylenko zatím potvrdil 17 zraněných z řad ošetřujícího personálu při náletu. Na záběrech je ovšem vidět i zraněná těhotná žena.

Následky útoku na nemocnici v MariupoluVideo: AP

Ujistil, že podle první bilance nebylo zraněno ani zabito žádné dítě. Nálet byl podle něj podniknutý v době dohodnutého příměří, které mělo umožnit evakuaci civilistů.

Foto: Twitter/Armed Forces

Zničená nemocnice v Mariupolu

Několik bomb bylo shozeno také na dětskou nemocnici, napsala agentura Unian. „V současné době ruské okupační síly shodily několik bomb na dětskou nemocnici. Zkáza je obrovská. Budova léčebny, kde se děti nedávno léčily, byla zcela zničena. Informace o zraněných dětech se upřesňují. Nikdy nezapomeneme! Těmhle zmetkům nikdy neodpustíme,“ prohlásil Abroskin.

Navzdory tomu, že v Mariupolu pokračuje ostřelování, se snaží z města evakuovat obyvatelé. Zda se to podaří, není jasné. Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba na Twitteru po poledni napsal, že „Rusko nadále zadržuje v Mariupolu více než 400 tisíc lidí, blokuje humanitární pomoc a evakuaci“. „Bezohledné ostřelování pokračuje. Téměř 3000 novorozenců postrádá léky a jídlo. Vyzývám svět, aby jednal!“ uvedl.

Mariupol je v obležení už déle než týden a humanitární situace ve strategickém přístavu na jihovýchodě Ukrajiny je katastrofální. Město je bez vody, tepla, jídla, elektřiny, funkční kanalizace i telefonního spojení.

Reklama

Výběr článků

Načítám