Hlavní obsah

Síť armyshopů prodávala na Ukrajině bezcelně dovezené helmy a vesty z humanitární pomoci

Kyjev

Šéf jedné z velkých sítí armyshopů na Ukrajině čelí podezření, že za účelem zisku prodával humanitární pomoc určenou bojujícím jednotkám. Po čtvrteční razii o tom v pátek informovaly tajná služba SBU, státní úřad pro vyšetřování a kyjevská prokuratura.

Vůz ukrajinské policie

Článek

Orgány nejmenovaly jméno sítě prodejen, ale podle zdrojů Ukrajinské pravdy jde o síť DiSI.

Z vyšetřování plyne, že se zakladatel a ředitel sítě obrátil na jednu z kyjevských jednotek Národní gardy s žádostí, aby jeho společnosti poskytla certifikát opravňující ji k dovozu vojenského vybavení na Ukrajinu - výplní protistřepinových vest a přileb s protibalistickou ochranou - s tím, že bude vše bezplatně převedeno jednotce.

Rusko rozšířilo seznam „nespřátelených“ zemí

Válka na Ukrajině

Po získání certifikátu dovezla společnost 1500 plátů do protistřepinových vest a 300 ochranných přileb. Vojenské vybavení bylo označeno jako humanitární pomoc, takže se vyhnula vyřizování celních formalit i placení cla.

Dovezené vybavení však Národní gardě firma nepřevedla, trvala na jeho zaplacení na základě kupních smluv.

Generál naznačil průlom: Na Ukrajinu mají brzy zamířit západní stíhačky

Amerika

Ve čtvrtek policisté podnikli osm domovních prohlídek. Zasahovali v bytě majitele i prodejnách a jejich skaldech. Byla při nich zajištěna část vojenského vybavení, peníze i 120 000 neevidovaných patron.

Za podobné činy hrozí až sedm let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám