Hlavní obsah

Šéfredaktoři 6 let po Kuciakově vraždě: Fico opět útočí na novináře, nikdy mu ale neuhneme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od vraždy investigativního novináře webu Aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové uplynulo šest let a šéfredaktoři několika slovenských médií upozornili, že Robert Fico opět útočí na novináře. „Nikdy mu neuhneme. Nikdy nebudeme ticho,“ uvedli šéfredaktoři ve svém prohlášení.

Foto: Ronald Zak, ČTK/AP

Svíčky u portrétu zavražděných Martiny Kušnírové a Jána Kuciaka na náměstí SNP v Bratislavě

Článek

Šéfredaktoři připomněli, že Jána Kuciaka zavraždili, protože psal o korupci a podvodech lidí, kteří měli ochranu od státu vedeného Robertem Ficem.

„Vražda novináře otřásla celou společností. Lidé pochopili, že útok na novináře je útokem na všechny. Robert Fico musel odejít a zdálo se, že jeho éra skončila. Dnes je zpět a opět útočí na novináře,“ upozornili šéfredaktoři.

Upozorňují, že Fico se nepoučil a ještě přitvrzuje, když nepohodlné novináře označuje za nepřátele státu, odmítá odpovídat na jejich otázky a upřednostňuje dezinformátory.

Ficova strana Směr podala trestní oznámení na novináře Šimečku, otce šéfa opozice

Evropa

„Chce si vybudovat propagandistické impérium podobné tomu, které si vybudoval Viktor Orbán,“ doplnili šéfredaktoři.

Konstatují, že Fico si dělá z novinářů terče a obrací na ně hněv svých voličů. „Fico si neobjednal vraždu Jána Kuciaka, ale politicky je zodpovědný za prostředí, v němž si někdo myslel, že mu vražda novináře projde,“ stojí v prohlášení vedoucích několika slovenských redakcí.

„Že lidé jako Marian Kočner měli imunitu a mohli krást, vydírat, uplácet, vyhrožovat a nakonec pravděpodobně i objednat vraždu. Bez Ficova mafiánského vládnutí by to nebylo možné,“ dodali šéfredaktoři.

Upozorňují, že Fico dnes posiluje ochranu svých lidí, chce ovládnout policii, ovlivňovat prokuraturu a soudy.

Dost bylo Fica, skandovali lidé před slovenským parlamentem

Evropa

„Jeho nový trestní zákon bagatelizuje korupci, ubližuje obětem a amnestuje Ficovy lidi,“ dodali šéfredaktoři deníků Sme, Denníku N, Hospodárských novin, webu Aktuality.sk a dalších médií.

Ján Kuciak a Martina Kušnírová byli zavražděni 21. února 2018 ve svém domě v obci Veľká Mača v okrese Galanta.

Po vraždě se na Slovensku konaly masové protesty a postupně odešli z funkcí šéf policie Tibor Gašpar, ministr vnitra Robert Kaliňák a premiér Robert Fico.

Po loňských předčasných volbách se Fico opět postavil do čela vlády, Kaliňák je ministrem obrany a Gašpar poslancem.

Fico obešel parlament a zvýšil plat sobě i ministrům až o 120 tisíc

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám