Hlavní obsah

Fico obešel parlament a zvýšil plat sobě i ministrům až o 120 tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda slovenské vlády si přilepší v platu o 4676 eur (117 tisíc korun), místopředsedové vlády o 3373 eur (84 tisíc korun) a ministři o 3071 eur (76 tisíc korun). Kabinet premiéra Roberta Fica obešel stále platný zákon o rozpočtové zodpovědnosti a zvýšil členům vlády tzv. paušální náhrady. Ministři návrh odsouhlasili jednomyslně.

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

Fico se už začátkem týdne nechal slyšet, že je nepřípustné, aby ministři vydělávali méně než řadoví poslanci a někteří úředníci na ministerstvech. „Jsem připravený řešit nepřijatelný stav, kdy na jedné straně žádám od členů vlády vysoké výkony, přijímání vážných rozhodnutí s osobní zodpovědností, časté návštěvy regionů, kde si hradí všechny své výdaje, a na straně druhé mám respektovat skutečnost, že řadový poslanec bez právní a ekonomické zodpovědnosti má podstatně vyšší odměňování než člen vlády,“ uvedl Fico ve videu zveřejněném na sociální síti.

Zákon o rozpočtové zodpovědnosti zmrazil platy ministrů v roce 2021, když státní dluh dosáhl přes 60 procent HDP. Ministři však dostávají k platu tzv. paušální náhrady ve výši 1191 eur (téměř 30 tisíc korun). Vláda využila toho, že paušální náhrady nespadají pod dluhovou brzdu, a několikanásobně je zvýšila. Plat premiéra se tak vyšplhá na 11 204 eur (279 tisíc korun) brutto, místopředsedů vlády na 9652 eur (240 tisíc korun) a ministrů na 8632 eur (215 tisíc korun) měsíčně.

Slovenská média upozorňují, že paušální náhrady mají členům vlády hradit výdaje spojené s jejich funkcí, například cestovné a ubytování. „Jedná se o příjem, který se nezdaňuje a ve srovnání s okolními státy nemá obdoby,“ konstatoval deník Sme.

Slovenský tisk označil Fica za dalšího exemplárního vlastizrádce v čele státu

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám