Hlavní obsah

Ficova strana Směr podala trestní oznámení na novináře Šimečku, otce šéfa opozice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejsilnější vládní strana Směr-sociální demokracie Roberta Fica podala ve čtvrtek trestní oznámení na novináře Martina Šimečku za podezření z trestného činu hanobení národa, čehož se měl dopustit tvrzením, že Slováci jsou malý zbabělý národ. Martin Šimečka je otcem předsedy nejsilnější opoziční strany Progresivního Slovenska (PS) Michala Šimečky.

Foto: Nadja Wohlleben, Reuters

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

Šéf úřadu vlády Juraj Gedra (Směr) při podání trestního oznámení na generální prokuraturu označil slova staršího Šimečky za rozdělování společnosti, zbytečné a nedůstojné přilévání oleje do ohně.

„Tohle není cesta, jak budovat národní povědomí, spíš si podrážíme nohy my tady doma,“ uvedl Gedra. Představitelé Směru vyzvali Michala Šimečku, aby se od vyjádření svého otce distancoval.

Předseda PS označil postup Směru za lacinou demonstraci síly a pokus o odpoutání pozornosti od vlastních kauz.

„Směr ovládl policii, jde ovládnout Slovenskou informační službu, nyní útočí na nezávislé novináře. Zcela nesmyslně do toho zatahuje i mě jako opozičního politika,“ reagoval Michal Šimečka. Připomněl, že jeho otce pronásledovali za názory komunisté, pak Vladimír Mečiar a nyní to dělá Směr. „Nepřekvapuje mě to. Komunisty, Mečiara i Fica spojuje stejná DNA,“ dodal.

Šimečka starší označil postup Směru za směšný a vzkázal, že bude nadále odkrývat skandály současné vlády. „Budu pokračovat v boji proti škodlivým návrhům, a v přípravě opatření pro budoucnost Slovenska, když skončí Ficova doba temna. A ona skončí,“ uvedl Martin Šimečka.

„Na straně druhé to chápu jako pokračování politiky této vlády, která chce zastrašovat novináře. Myslím, že mnou to nekončí a přijdou další. Odkazuji všem svým kolegům, aby se nebáli,“ uvedl Šimečka starší.

Dost bylo Fica, skandovali lidé před slovenským parlamentem

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám