Hlavní obsah

Dost bylo Fica, skandovali lidé před slovenským parlamentem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V čase původně plánovaného hlasování o novele trestního zákona se ve středu večer konal před budovou parlamentu v Bratislavě protest organizovaný opozičními stranami. „Chceme ukázat vládním poslancům, že Slovensko je proti jeho schválení. Nesmíme dovolit návrat k mečiarismu,“ uvedl předseda nejsilnějšího opozičního hnutí Progresivní Slovensko (PS) Michal Šimečka.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Protivládní protest v Bratislavě

Článek

O změnách v justici se mělo hlasovat ve středu, ale předseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-sociální demokracie) přesunul hlasování na čtvrtek.

Vládní koalice vedená stranou Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica chce zrušit Úřad speciální prokuratury, sníží tresty za korupci a ekonomickou kriminalitu.

A zkrátí promlčecí lhůty, což způsobí podle opozice to, že zanikne možnost potrestat pachatele v tisícovkách případů majetkové a hospodářské kriminality.

Foto: Peter Janoviček pro Novinky.cz

Protivládní protest v Bratislavě

Fico rozjel čistky, nezkušená opozice jen přihlíží

Zahraniční

Opozice říká, že změna trestního zákona pomůže pouze mafiánům, zlodějům a korupčníkům.

„Jsme před parlamentem, protože má být chrámem demokracie a prostorem k diskusi. Tato koalice ho však změnila na poslušný nástroj Roberta Fica,“ upozornil Šimečka.

Bývalá ministryně spravedlnosti Mária Kolíková (Svoboda a Solidarita SaS) kritizovala připravované změny v justici. „Fico lže, že je to po vzoru České republiky, Rakouska a Německa. Je to lež, tam nic takového není,“ upozornila Kolíková, podle které Fico prosazuje politiku hrubého cynismu. „Půjdeme na Ústavní soud, nesmíme se vzdát, vydržíme,“ dodala.

„Nemůžeme dopustit, aby se ze Slovenska stal ráj pro kriminálníky,“ zdůraznil předseda opozičního Křesťanskodemokratického hnutí (KDH) Milan Majerský.

„Pokračuje náš zápas za zachování právního státu a proti největší amnestii zločinců v historii Slovenska,“ nechal se slyšet předseda opoziční strany Svoboda a solidarita (SaS) Richard Sulík.

„Koalice nám nedává jinou možnost než se opět postavit na odpor a vyjít do ulic právě v čase, kdy v parlamentě bude vrcholit boj o právní stát. Vládní válec se řítí dál navzdory tomu, že zná dopady trestních změn,“ dodal Sulík.

Poslanec vládní strany Směr-sociální demokracie Dušan Jarjabek v parlamentní rozpravě avizoval, že koalice novelu schválí. „Zákon projde, ať se to někomu líbí, nebo ne,“ řekl Jarjabek.

Podle organizátorů přišlo na protest 18 tisíc lidí.

Fico obešel parlament a zvýšil plat sobě i ministrům až o 120 tisíc

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám