Hlavní obsah

Šéf NATO je poprvé od začátku invaze v Kyjevě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg ve čtvrtek poprvé od vypuknutí války na Ukrajině přijel na návštěvu Kyjeva. Jednal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Detaily ohledně jeho pobytu nebyly z bezpečnostních důvodů zveřejněny.

Šéf NATO je poprvé od začátku invaze v Kyjevě.Video: Reuters

 
Článek

Politický šéf NATO zahájil předem neohlášenou návštěvu uctěním památky padlých ukrajinských vojáků, kteří přišli o život během probíhající ruské invaze. K památníku jej doprovodila pouze ochranka a ukrajinská čestná stráž, poznamenala ukrajinská agentura Unian.

Zelenskyj vybídl Severoatlantickou alianci, aby přijala potřebné politické rozhodnutí a pozvala Ukrajinu do svých řad. Stoltenberg na společné tiskové konferenci uvedl, že se tato otázka bude probírat na červencovém summitu NATO ve Vilniusu, kam byl pozván také ukrajinský prezident.

Alianční podporu Ukrajiny, která čelí ruské agresi, i to, že členské státy NATO poskytují Kyjevu zbraně a další vybavení pro boj s ruskou armádou, kritizuje Moskva.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg během čtvrteční návštěvy Kyjeva.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ve čtvrtek v reakci na návštěvu šéfa NATO v Kyjevě uvedl, že jedním z cílů ruské invaze na Ukrajinu je zabránit vstupu této země do NATO.

Se Stoltenbergem ve středu jednal český prezident Petr Pavel. „Všichni rozumíme tomu, že není žádná jiná možnost než podporovat Ukrajinu. Alternativou je ruský úspěch, který by pro nás znamenal mnohem více problémů, a možná ještě vážnějších, než jaké máme dnes,“ prohlásil český prezident Petr Pavel po jednání s šéfem NATO v bruselském ústředí NATO.

Pavel jednal v Bruselu se Stoltenbergem o pomoci Ukrajině

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám