Hlavní obsah

Pavel jednal v Bruselu se Stoltenbergem o pomoci Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petr Pavel zamířil na svou čtvrtou zahraniční cestu do Bruselu. Hned poté, co na letiště v Abelagu dosedl vládní speciál, vydala se česká hlava státu do sídla NATO, aby se setkala s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem. Jednali spolu o válce na Ukrajině a o pomoci Unie a České republiky.

Foto: Karolína Brodníčková, Novinky

Tisková konference po jednání českého prezidenta Petra Pavla a generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga (vpravo).

Článek

Od zvláštní zpravodajky

„Plánuji Ukrajinu v krátkém čase navštívit. Rád budu hovořit s panem prezidentem Zelenským o další pomoci,“ uvedl Pavel na společné tiskové konferenci se Stoltebergem.

Ten ocenil pomoc, kterou Česká republika Ukrajině poskytuje. Ať už vojenskou, nebo humanitární.

„Také jsme hovořili o Číně,“ poznamenal Stoltenberg. Podle jeho názoru se Čína nadále přibližuje Rusku. Aliance by proto měla situaci sledovat a nadále postupovat společně. Očekává, že v pomoci Ukrajině budou pokračovat i USA.

Pavel s policií chystá zmírnění opatření na Pražském hradě. Všechna ale asi nezmizí

Domácí

Podle Stoltenberga je svět kvůli válce nebezpečnější než dřív. Země by na to měly reagovat také rozpočty, které dávají za svou obranu. „Minimum by měla být dvě procenta HDP,“ míní Stoltenberg, jehož mandát v září končí.

Do Bruselu jela i Pavlová

Pavel souhlasil s tím, že ke dvěma procentům by se Česká republika měla přiblížit. „Česká republika utratí 2 procenta HDP za obranu v roce 2024,“ míní Pavel.

Válkou podpora Ukrajiny podle Pavla neskončí. Pomoc bude muset být dlouhodobá.

Pavla doprovází v Bruselu jeho žena Eva a Jaroslav Zajíček, bývalý unijní diplomat, kterého si prezident vzal do svého týmu jako šéfa zahraničního odboru.

Pavel podporuje dvě sazby DPH

Domácí

Ve čtvrtek bude jeho jednání v NATO pokračovat s předsedou vojenského výboru NATO Robem Bauerem, na jehož pozici sám působil v letech 2015 až 2018.

Ráno však zahájí v Evropské škole, kam chodí děti zaměstnanců evropských institucí. Sejde se s vedením školy, učiteli i s žáky české sekce při návštěvě vybrané třídy.

Setkat by se měl také s velvyslancem a stálou českou delegací. V budově Stálého zastoupení České republiky v Evropské Unii ho čeká diskuze se zástupci bruselských think-thanků. Večer by se měl v Pražském domě setkat zase s krajany.

V pátek ráno se má Pavel sejít s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem.

Poté by se měl český prezident u lavičky Václava Havla u Evropského parlamentu setkat s předsedkyní Evropského parlamentu Robertou Metsolovou. V budově Evropského parlamentu pak spolu budou oba politici jednat.

V budově Berlaymont, hlavním sídle Evropské komise, se Pavel potká s její předsedkyní Ursulou von der Leyenovou. Po pracovním obědě by se Pavel i s delegací měl vrátit zpátky do Prahy.

Nelze žít dlouhodobě na dluh, vzkázal Pavel k penzím

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám