Hlavní obsah

S EU se o Ukrajině vůbec nebudeme bavit, vzkázali Rusové

– Moskva

Jakoukoli diskusi či dohody o deeskalaci situace na hranicích s Ukrajinou chtějí Rusové vést se Spojenými státy. Přehlížet tak chtějí Evropskou unii (EU), která Ukrajinu považuje za svého spojence. Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov pro ruská média uvedl, že zapojením EU „bychom se utopili v debatách a slovíčkaření“.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ruští vojáci během cvičení v Krasnodaru

Článek

Rjabkov minulý pátek na dotaz, zda se na případných jednáních o deeskalaci situace na rusko-ukrajinských hranicích bude podílet také EU, odpověděl, že žádost sedmadvacítky na účast v diskusích bere v potaz, ale upřednostnil by jinou variantu.

„Navrhujeme, aby bilaterální jednání s námi vedly USA. Utopili bychom se v debatách a slovíčkaření, pokud by se toho zúčastnila i EU,“ uvedl Rjabkov minulý pátek krátce poté, co Rusko požadovalo po NATO, aby se dále nerozšiřovalo na východ a stáhlo své jednotky z Pobaltí a Polska.

Putin hrozí Západu: Jsme připraveni k vojenským opatřením

Evropa

Spojené státy podle Rjabkova budou chtít jednání vést pomalu. „Musí být ale naopak urgentní, protože situace je velice složitá a akutní,“ kontroval.

EU a USA už dříve potvrdily, že jsou ochotny jednat, pokud bude Rusko dodržovat v minulosti přijaté dohody o bezpečnosti a spolupráci v Evropě.

Nanejvýš Německo a Francie

„Každá země je suverénní ve své zahraniční politice a bezpečnostních otázkách, ale také musí respektovat teritoriální integritu ostatních. Tomu musí Rusové porozumět a respektovat to. EU samozřejmě musí být přítomna u jednání ohledně bezpečnosti v Evropě,“ uvedl tiskový mluvčí EU.

Nešlapejte na bolavá místa, nebo přijde vojenská odveta, vzkázala Moskva NATO

Evropa

Ruský zástupce při Evropské unii Vladimir Alexejevič Čižov byl na rozdíl od Rjabkova trochu otevřenější a připustil, že jednání by se měly zúčastnit ty evropské země, které mají „vojenskou sílu“.

Foto: Adam Schultz, ČTK/AP

Americký prezident Joe Biden jedná skrze videohovor s ruským protějškem Vladimirem Putinem.

Server EUobserver připomněl, že tím narážel na Francii a Německo. Tedy dva unijní státy, které se dlouhodobě účastní jednání v takzvaném „normandském formátu”, jehož cílem je vyřešit válku v Donbasu, společně s Ruskem a Ukrajinou.

EUobserver s odkazem na nejmenovaného diplomata Evropské unie uvádí, že kdyby se tyto dvě země jednání zúčastnily, jednalo by se pro Rusko o „snový formát“. „Ten ale neprojde, protože EU a NATO jsou daleko víc než jen Francie a Německo,“ řekl diplomat.

Reklama

Výběr článků

Načítám