Hlavní obsah

Putin hrozí Západu: Jsme připraveni k vojenským opatřením

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko je připraveno k vojensko-technickým opatřením, pokud se NATO přiblíží k ruským hranicím, prohlásil v úterý prezident Vladimir Putin. Na nepřátelské kroky bude reagovat tvrdě, dodal.

BEZ KOMENTÁŘE: Ruské dělostřelectvo i letectvo předvádí svou sílu kvůli vzrůstajímu napětí se ZápademVideo: AP

 
Článek

„Pokud bude evidentně agresivní linie našich západních kolegů pokračovat, přijmeme adekvátní vojensko-technická opatření a budeme tvrdě reagovat na nepřátelské kroky,“ řekl šéf Kremlu.

Ruský prezident o agresivitě západních zemí hovořil v době rostoucího napětí, kdy státy NATO upozorňují na koncentraci desítek tisíc ruských vojáků v blízkosti ukrajinských hranic a hrozbu možné ruské intervence v této zemi už v prvních měsících příštího roku. Moskva to odmítá s tím, že na vlastním území může své ozbrojené síly přesouvat podle libosti, zároveň ale opakovaně kritizuje přesuny aliančních sil uvnitř hranic členských zemí NATO.

Nešlapejte na bolavá místa, nebo přijde vojenská odveta, vzkázala Moskva NATO

Evropa

Vždyť jsme už byli se Západem skoro spojenci, tvrdí Putin

Putin současně vyjádřil rozpaky nad rozšiřováním NATO na východ po studené válce, navzdory někdejšímu téměř spojeneckému vztahu mezi Moskvou a Západem. Podle něj je expanze NATO na východ důsledkem euforie a mylných představ po skončení studené války.

Moskva chce dostat právě od USA právně závazné bezpečnostní záruky v souvislosti s přibližováním se NATO k ruským hranicím. „Potřebujeme dlouhodobé, právně závazné záruky,“ zdůraznil Putin.

„Ale vy i já moc dobře víme, že se jim nedá věřit, protože Spojené státy snadno odstoupí od všech mezinárodních smluv, které se z toho či onoho důvodu stanou pro ně nezajímavé. Snadno! A vysvětlí něco? Vůbec nic. Jako to bylo se smlouvou o protiraketové obraně,“ řekl Putin a dodal, že „je unavený západní manipulací mezinárodního práva“.

Rusko se svou tichou ponorkou úspěšně otestovalo řízenou střelu

Evropa

„Všichni velmi dobře víme, že západní země pod různými záminkami, včetně zajištění vlastní bezpečnosti, operují tisíce kilometrů od svého národního území. A když do toho zasahuje mezinárodní právo a Charta OSN, prohlašují, že všechno je zastaralé, nepotřebné. Když něco vyhovuje jejich zájmům, okamžitě se odvolávají na normy mezinárodního práva, Charty OSN, mezinárodního humanitárního práva a tak dále,“ řekl Putin.

Připomněl, že ustanovit osoby odpovědné za jednání o bezpečnostních zárukách mezi Ruskou federací a Spojenými státy byl nápad amerického prezidenta Joea Bidena.

Foto: Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Reklama

Výběr článků

Načítám