Hlavní obsah

Nešlapejte na bolavá místa, nebo přijde vojenská odveta, vzkázala Moskva NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň/Moskva
Aktualizováno

Rusko podnikne vojenskou odvetu, pokud bude NATO i nadále zasahovat do bolavých míst. Na vídeňských jednáních o vojenské bezpečnosti a kontrole zbrojení to podle agentury RIA Novosti prohlásil šéf ruské delegace Konstantin Gavrilov.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rusko ukázalo, jak bezpilotní dron zasáhl letící cíl (video je bez zvuku)Video: Reuters

 
Článek

„Všichni velmi dobře chápou, že ve vztazích mezi Ruskem a NATO nastává okamžik pravdy. Nemůžete neustále šlapat na bolavá místa Ruska, musíte se rozhodnout... Rozhovor musí být seriózní a všichni v NATO velmi dobře chápou, že navzdory veškeré moci a síle je třeba podniknout konkrétní politické kroky, jinak je alternativou vojensko-technická a vojenská odpověď Ruska,“ prohlásil Gavrilov v televizi Rossija 24.

Podle jeho slov Spojené státy budou muset zahájit dialog s Ruskem o bezpečnostních zárukách, ať už se jim to líbí, nebo ne.

Ukrajina nesmí být v NATO, žádá Rusko

Ruské ministerstvo zahraničí minulý týden představilo návrh dohody obou zemí o bezpečnostních zárukách. Dokumenty byly předány Washingtonu a jeho spojencům. V jednom z bodů se píše o tom, že NATO poskytne záruku, že se Aliance nebude rozšiřovat na východ, včetně území Ukrajiny.

Rusko zveřejnilo nehorázné požadavky

Zahraniční

Kromě toho by se neměly rozmisťovat další jednotky a zbraně mimo země, ve kterých se nacházely v květnu 1997. Tento požadavek se tak týká i České republiky, která vstoupila do NATO v roce 1999, a Slovenska, jež se připojilo o pět let později.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ruský voják během cvičení v Rostovském regionu. Přítomnost ruské armády v blízkosti ukrajinských hranic vyvolává obavy Kyjevu.

V jedné z klauzulí se rovněž píše o „upuštění od jakýchkoli vojenských aktivit NATO ve východní Evropě, Zakavkazsku a Střední Asii“.

Washington potvrdil, že návrh dohody obdržel.

Putin se stále nerozhodl, jestli obsadí Ukrajinu

Evropa

Začátkem prosince jednal ruský prezident Vladimir Putin se svým americkým protějškem Joem Bidenem. Poté Washington oznámil, že se připravuje schůzka za účasti Spojených států, vedoucích zemí NATO a Ruska, na které budou moci strany diskutovat o obavách Moskvy.

Reklama

Výběr článků

Načítám