Hlavní obsah

Rusové zničili Donbas tak, že připomíná peklo, tvrdí Zelenskyj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Donbas zničila ruská armáda tak, že tato někdejší průmyslová oblast na východě Ukrajiny nyní připomíná peklo, prohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v projevu v noci na pátek. Obvinil ruská vojska, že se snaží zabít co nejvíce Ukrajinců a záměrně zemi způsobit co největší hmotné škody.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

Zelenskyj dále uvedl, že zatímco ukrajinské síly pokračují v osvobozování Charkovské oblasti, Rusko se snaží vyvíjet ještě větší tlak v Donbasu. „Je tam peklo, a to bez přehánění,“ uvedl. Připomněl, že při čtvrtečním „brutálním a naprosto nesmyslném bombardování“ města Severodoněck bylo zabito nejméně 12 lidí. „Donbas je zcela zničen,“ dodal.

Konflikt na Ukrajině se potáhne, varuje Pentagon

Válka na Ukrajině

Ukrajinu podle Zelenského stojí vedení války měsíčně zhruba pět miliard dolarů (117 miliard korun). V této souvislosti vyzval zahraniční partnery, aby nevnímali pomoc Kyjevu jako dodatečné výdaje nebo dary, nýbrž jako „příspěvek ke své vlastní bezpečnosti“.

Zdůraznil, že závěrečná fáze války je nejtěžší a nejkrvavější a zatím nemůže vyzvat Ukrajince k návratu ze zahraničí. „Závěrečná fáze je nejtěžší, nejkrvavější. Po deokupaci Kyjevské oblasti zavládl pocit, že žádná válka není. Ale jen do chvíle, dokud nezačnou létat rakety,“ uvedl.

Italský mírový plán počítá s autonomií Krymu

Evropa

„Nemohu volat na všechny v zahraničí ‚pojďte domů‘, protože válka neskončila. Stále je to volba každého,“ řekl Zelenskyj. Po skončení konfliktu bude podle něj Ukrajina věnovat velkou pozornost bezpečnosti. „Vybudujeme zemi, a především bezpečnostní infrastrukturu na úrovni Izraele,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám