Hlavní obsah

Rusové se opět nestáhli od hranic s Ukrajinou, ukázaly záběry z vesmíru

• Aktualizováno

Tvrzení Moskvy z půlky minulého týdne, že stáhla své síly od hranic s Ukrajinou, vyvracejí satelitní snímky, které v úterý zveřejnily Spojené státy. Záběry z minulého týdne potvrzují přetrvávající přítomnost ruských vrtulníků i obrněnců v oblastech poblíž hranic.

Ruské jednotky poblíž hranic s Ukrajinou na satelitních snímcíchVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Při zveřejnění záběrů z družice mluvčí aliančního velitelství NATO plukovník Martin Downie řekl, že nedávné výroky ruského vedení o stažení vojsk neodpovídají skutečnosti na zemi.

Foto: Reuters

Satelitní záběr potvrzují přetrvávají přítomnost mechanizovaných sborů s obrněnými transportéry nedaloko ukrajinských hranic v Rostově na Donu

„Skutečnost je taková, že Rusko má dál 40 000 vysoce připravených vojáků soustředěných na hranicích s Ukrajinou a dalších 25 000 na Krymu,” prohlásil plukovník Downie.

„Na posledních satelitních záběrech jsou jednotky motorizované pěchoty, obrněná vozidla a bojové vrtulníky,“ dodal. Jsou podle něj u hranic, „aby zastrašovaly ukrajinskou vládu, mohou být použity pro invazi na Ukrajinu, pokud by to nařídila Moskva“.

Foto: Reuters

Satelitní záběr potvrzující přítomnost vrtulníků u Belgorodu

Na jednom záběru je oblast u Belgorodu, kde je i 9. května vidět asi dvacet vrtulníků, stejně jako na záběru z 26. března. O čtyři dny dřív tam nebyl ani jeden.

Další snímek z pondělí ukazuje, že u Rostova je pořád soustředěna velká skupina obrněnců. Vidět tam byly už 23. března, ale před rokem tam žádný nebyl.

Záběry z března byly zveřejněny už dříve. Také usvědčovaly Rusko ze lži. I tehdy Moskva uváděla, že stáhla své jednotky od hranic s Ukrajinou. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Satelitní záběr potvrzující přítomnost vrtulníků u Belgorodu

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám