Hlavní obsah

NATO ukazuje ruskou hrozbu z vesmíru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velitelství NATO zveřejnilo ve čtvrtek satelitní záběry dokumentující, že se Rusko nestáhlo od hranic s Ukrajinou. Mimo jiné zachycují ruské proudové Suchoje Su-27 na základně Primorko Achtarsk na jihu Ruska nebo transportní vrtulníky Mi-8 a bitevní helikoptéry Mi-24 u Belgorodu.

Foto: ČTK/AP

Satelitní záběr Suchojů Su-27/30 na základně Primorko

Článek

Satelitní záběry, které novinářům předal velitel sil NATO v Evropě generál Philip Breedlove, zachycují také tanky a obrněná vozidla v oblastech u hranic s Ukrajinou nebo na pobřeží Azovského moře. Podle NATO mají dokládat, že se Rusko nestahuje, jak avizovalo, a ponechává si u hranic se svým západním sousedem početné síly.

Záběry potvrzují přítomnost ruských sil v oblasti, ovšem jsou z 22. až 27. března, tedy čtrnáct dní staré. Navíc počty letadel na obrázcích nejsou nijak vysoké, Suchojů Su- 27 je na záběru vidět osm a nejsou nijak maskovány. Vyšší je počet helikoptér a pozemní techniky.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Satelitní záběr vrtulníků Mil Mi-8 a Mil Mi-24 u Belgorodu padesát kilometrů od hranic s Ukrajinou

Prezentace starých záběrů doplněných mapami s vyznačením základen rudými hvězdami trochu působila jako z dob studené války. Spíše než aby ukazovaly přetrvávající ruskou hrozbu na ukrajinských hranicích, vypadaly, jako by šlo o strašení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: U Doněcku projel konvoj ukrajinských vojenských vozidelVideo: Reuters

Podle Moskvy NATO zneužívá krizi pro své záměry

Rusko si také už stěžovalo, že NATO krizi na Ukrajině zneužívá pro své cíle, zejména, aby získalo větší podporu. „Neustálá obvinění, která proti nám vznáší generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen, nás utvrzují v tom, že aliance využívá ukrajinskou krizi k tomu, aby se šikovala proti smyšlenému vnějšímu ohrožení členů NATO a aby zvýšila poptávku po paktu,” uvedlo ministerstvo zahraničí. Moskva tradičně alianci kritizuje a její rozšiřování k ruským hranicím odmítá.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ruská bojová technika u Kuzminky na východě Azovského moře

Tento týden aliance omezila přístup ruských diplomatů do prostor své centrály v Bruselu, čímž uvedla do praxe rozhodnutí ministrů zahraničí zemí NATO z minulého týdne o zastavení praktické civilní i vojenské spolupráce s Moskvou.

Reklama

Výběr článků

Načítám