Hlavní obsah

Putin podporuje zprostředkovatelskou misi OBSE na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Ruský prezident Vladimir Putin podporuje zprostředkovatelskou roli Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) ke zmírnění krize na Ukrajině. Uvedla to v noci na úterý AFP s odvoláním na prohlášení vídeňského sídla OBSE.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Prezident Vladimír Putin

Článek

„Ruský prezident Vladimir Putin v telefonickém rozhovoru (s šéfem OBSE Didierem Burkhalterem) prohlásil, že Rusko podporuje plán a angažovanost OBSE na Ukrajině,” uvedla organizace. Podle OBSE se tak její plán setkal s příznivým ohlasem již ze strany Ruska, Ukrajiny, Evropské unie a Spojených států.

Plán OBSE k uklidnění ukrajinské krize představil Burkhalter na pondělní schůzce s ministry zahraničí zemí EU v Bruselu. Plán v první řadě počítá s rychlým spuštěním národního dialogu na samotné Ukrajině. Ještě tento týden by podle šéfa OBSE mohl být v Kyjevě zorganizován vnitroukrajinský kulatý stůl. Podle ukrajinských médií by se tak mohlo stát již ve středu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

OBSE v rámci zajištění plánu jmenovala německého diplomata Wolfganga Ischingera svým vyjednávačem v očekávaných diskusích zástupců ukrajinské vlády, ukrajinského parlamentu a ukrajinských oblastí.

Vyjádření OBSE je překvapivé. Putin měl dosud k misi výhrady. Rusko ale zřejmě nemíní na východě Ukrajiny opakovat krymský scénář a dosud oficiálně neuznalo výsledky referend v Luhanské a Doněcké oblasti, v nichž se hlasující vyjádřili pro samostatnost. [celá zpráva]

Doněcká oblast dokonce ustoupila od pořádání dalšího referenda, v němž se mělo rozhodnout o připojení k Ruské federaci.[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám