Hlavní obsah

Zápas o Ukrajinu se přesouvá do vesmíru. Rusko odmítá prodloužit využití ISS

Aktualizováno

Moskva nevyhoví žádosti Spojených států o prodloužení využití Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) po roce 2020. Uvedl to v úterý místopředseda ruské vlády Dmitrij Rogozin. Opatření je jednou z reakcí na zpřísnění amerických technologických sankcí, které Washington nedávno uvalil na Rusko kvůli anexi Krymského poloostrova.

Foto: archiv NASA

Na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) jsou v současnosti dva Američané a tři Rusové.

Článek

Kreml také rozhodl o pozastavení používání amerického navigačního systému GPS na území Ruska, který začne platit od 1. června, uvedla agentura Reuters.

Pokud se Moskva nedomluví s Washingtonem na rozmístění pozemních stanic ruského navigačního systému Glonass, pak podle Rogozina od 1. září bude „definitivně ukončena” práce 11 amerických stanic systému GPS v Rusku.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Příliš přesné

Rusové požádali americké úřady o souhlas s výstavbou několika měřících stanic systému Glonass už v květnu 2012, ale obě strany se podle agentury Interfax dosud nedokázaly domluvit. Jednání prý ztroskotala hlavně kvůli obavám amerických tajných služeb z příliš přesného navádění ruských raket na případné cíle v USA.

Moskva podle Rogozina také zakáže Američanům používání ruských raketových motorů při vojenských startech.

Raketové motory hodlá Rusko dodávat Spojeným státům pouze pro civilní účely. „Bez záruk, že naše motory se využívají pouze pro starty nevojenských vesmírných přístrojů, je nebudeme do USA dodávat,” řekl Rogozin.

Závislí na ruských raketách

Kvůli americkým sankcím NASA začátkem dubna pozastavila veškerou spolupráci s Ruskem. Výjimkou byla Mezinárodní vesmírná stanice, kam v současné době dopravují astronauty pouze ruské rakety Sojuz.

To, že by spolupráci na ISS mohly ovlivnit americké sankce proti Rusku, naznačil Dmitrij Rogozin už koncem dubna. „Pokud je jejich cílem zasadit úder ruskému raketovému sektoru, pak recipročně vystaví (riziku) své astronauty na ISS,“ citovala agentura Interfax Rogozina.

Na vesmírné stanici je v současné době šest kosmonautů. Dva z nich jsou Američané, tři Rusové a jeden Japonec.

Reklama

Související články

USA rozšířily sankce proti Rusku

Spojené státy zvyšují tlak na ruského prezidenta Vladimira Putina. V pondělí rozšířily své sankce vůči vybraným ruským představitelům a firmám. Moskva podle...

Putin pohrozil západním firmám v Rusku

Ruský prezident Vladimir Putin nevidí důvod, aby Moskva reagovala na novou vlnu sankcí ze strany Spojených států a Evropské unie. Současně ale upozornil, že...

Výběr článků

Načítám