Hlavní obsah

Rusové nasazují na Ukrajině i lidi naverbované na nově okupovaných územích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ruské jednotky se pokoušejí po ovládnutí Lysyčansku dobýt Bachmut. Do boje nasadily i obyvatele nedávno okupovaných měst, uvedl předseda vojenské správy Luhanské oblasti Serhij Hajdaj.

Foto: Reuters

Zničený Severodoněck

Článek

„Ve velkých městech v Luhanské oblasti, které Rusové zabrali během války, zůstalo 10 až 15 procent populace. Naneštěstí si nevšímali informace o mobilizaci mužů v dříve okupované části regionu nebo v ní neviděli hrozbu,“ uvedl Hajdaj.

„Někteří věřili tomu, že ruský svět přináší především slušný život. A nyní se promění v darebáky, kteří jsou schopni zabíjet obyvatele sousedních obcí,” podotkl Hajdaj.

Přiznal ale, že někteří do armády vstoupili dobrovolně, protože viděli reklamu upozorňující na vysoký plat.

„Za pár dní jsou už vyškoleni kopat zákopy. Je to věc, na kterou čekali několik let?“ uvedl Hajdaj k lidem, kteří se nezapojili do obrany proti Rusům, a naopak čekali na jejich příchod.

Zmínil přitom, že útoky směrem na Bilohorivku a Verchňokamjanky byly odraženy a ruští útočníci utrpěli ztráty.

Ukrajinci odrazili ruský útok na elektrárnu v Doněcké oblasti

Evropa

Šéf společné vojenské a civilní správy okupovaného Severodoněcku Oleksandr Strjuk upozornil, že se v okupovaném Severodoněcku, který byl boji těžce poškozen, kumulují humanitární problémy.

Je tam nedostatek jídla, okupanti musejí vodu ve městě rozvážet cisternami, zničené jsou čistírny a potíže jsou i s dodávkami plynu.

„Pokud se Rusům podaří dodat plyn do Severodoněcku, tak v samotném městě stejně nebude kvůli znatelnému poškození distribuční sítě žádné modré palivo (plyn),“ uvedl Stryj.

Reklama

Výběr článků

Načítám