Hlavní obsah

Rusko stahuje vojáky z fronty. Posílá je bránit Bělgorodskou oblast

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská federace kvůli útokům v Bělgorodské oblasti byla donucena stáhnout některé své vojáky z ukrajinské frontové linie a poslat je bránit pohraniční regiony. S odkazem na zdroj blízký Kremlu o tom informuje agentura Bloomberg.

Foto: Profimedia.cz

Ruští vojáci po útoku na Bělgorod

Článek

Ruská Bělgorodská a Kurská oblast se v posledních týdnech staly terčem několika útoků. K některým z nich se přihlásily ruské paramilice bojující na straně Ukrajiny, mezi které patří Legie Svoboda Rusku (LSR), Sibiřský batalion a Ruský dobrovolnický sbor (RDK). Rusko je nicméně připisuje Ukrajině, která svoji přímou účast nikdy nepotvrdila.

Představitel ukrajinské vojenské rozvědky (HUR) Andrij Jusov podle listu Ukrajinska Pravda nicméně uvedl, že Ukrajina těmto dobrovolnickým formacím pomáhá.

„Obranné zpravodajství Ukrajiny pomáhá dobrovolnickým formacím. Pokud jde o pomoc na akcích RDK, Legie Svoboda Rusku a Sibiřského praporu, tak je to mimo jiné povinností Ukrajiny,“ uvedl Jusov.

Opusťte město, vyzval starosta obyvatele ruského Grajvoronu

Válka na Ukrajině

V souvislosti s útoky na pohraniční oblasti zdroj blízký Kremlu, který si přál zůstat v anonymitě, agentuře Bloomberg sdělil, že Ruská federace byla přinucena odklonit své síly z frontové linie na Ukrajině a poslat je bránit Bělgorodskou oblast. „Válka se vede na ruském území,“ řekl zdroj agentuře.

Kvůli četným útokům na ruské pohraniční oblasti Rusko nařídilo evakuaci asi devíti tisíc dětí z Bělgorodské oblasti.

„Velké množství vesnic k dnešnímu dni přesídlujeme. Nyní plánujeme odvézt asi devět tisíc dětí z okresu měst Bělgorod, Šebekino a Grajvoron v Bělgorodské oblasti,“ prohlásil tento týden podle listu RIA Novosti gubernátor Bělgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov.

Podle ruských úřadů v Bělgorodské oblasti během dvou týdnů zemřely asi dvě desítky lidí a dalších více než sto bylo zraněno. Jde přitom o podobné číslo, jaké hlásí Ukrajinci jen z jediného ruského útoku na Oděsu, k němuž došlo minulý týden v pátek. Šéf oblasti Oleh Kiper uvedl, že zemřelo nejméně 16 osob, dalších 55 bylo zraněno.

Ruské paramilice

I když se ruské paramilice nepřihlásily ke všem útokům na Bělgorodskou a Kurskou oblast, nelze vyloučit, že stojí i za těmi, ke kterým se prozatím nikdo nemá.

Legie Svoboda Rusku (LSR) například minulý týden zaútočila ve městě Bělgorod na autonomní dohledový systém Murom-P a antény určené pro elektronický průzkum.

Několik dní předtím zase zahájila útok na muniční sklady ve městě Tetkino. Před každým svým přiznaným útokem navíc Legie Svoboda Rusku varuje na Telegramu s tím, že se lidé mají odebrat do bezpečí, aby nedošlo k ohrožení jejich životů.

Kromě LSR se útoků převážně na vojenské cíle v ruských pohraničních oblastech účastní také Sibiřský batalion a Ruský dobrovolnický sbor, které v půlce března dokonce společně ohlásily dobytí ruské vesnice Ťotkino. Následkem útoku navíc měli ruští vojáci utíkat takovým tempem, že za sebou zanechali veškeré vybavení, což je informace, kterou nelze bezprostředně ověřit.

Legie Svoboda Rusku přitom uvedla, že důvodem jejích útoků byly ruské prezidentské „volby“, které se konaly od 15. do 17. března. Jejich vítězem se za sporných okolností stal dosavadní ruský diktátor Vladimir Putin.

Opět nemáme dobré ráno, posteskl si gubernátor ruského Bělgorodu. Město čelilo ostřelování

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám