Hlavní obsah

Opusťte město, vyzval starosta obyvatele ruského Grajvoronu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K evakuaci obyvatel kvůli pokračujícímu ostřelování vyzval starosta šestitisícového města Grajvoron Gennadij Bondarev v Bělgorodské oblasti sousedící s Ukrajinou. Vzkázal přitom, že evakuované jsou připraveni přijmout v Jaroslavské oblasti. Bělgorodská oblast čelí útokům z území Ruskem napadené Ukrajiny opakovaně, v Grajvoronu tento týden oznámili smrt dvou civilistů, které ostřelování zastihlo na ulici.

Foto: Profimedia.cz

Gennadij Bondarev, starosta ruského města Grajvoron

Článek

„Apeluji na ty, kteří zůstávají v pohraničních sídlech městské části. Situace je nadále napjatá. Žádám vás, abyste se rozhodli správně a dočasně opustili území městské části. Kolegové z Jaroslavské oblasti jsou připraveni obyvatele Grajvoronu přijmout. Prosím, pošlete mi e-mail, kdo je připraven k odjezdu. Zorganizujeme odjezd,“ napsal ve čtvrtek Bondarev na platformě Telegram.

Dodal, že ruské úřady se snaží zajistit dodávky jídla pro ty, kdo zatím zůstali, ačkoliv záleží na „provozní situaci“. „Důrazně doporučuji, abyste sebe a své blízké nevystavovali nebezpečí,“ dodal.

Rusko evakuuje děti z Bělgorodské oblasti

Válka na Ukrajině

V dalším příspěvku na vyzval odjíždějící obyvatele Grajvoronu, kteří mají doma domácí mazlíčky či hospodářská zvířata, aby nezamykali, s tím, že je mohou nakrmit příslušníci ruské domobrany, podotkla ruská agentura Interfax.

Devět tisíc dětí už odvezli

Gubernátor Bělgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov přitom už v úterý prohlásil, že ruské úřady kvůli ostřelování pohraniční oblasti evakuují zhruba devět tisíc dětí do jiných oblastí Ruska. „Velké množství vesnic k dnešnímu dni přesídlujeme. Nyní plánujeme odvézt asi devět tisíc dětí z okresu měst Bělgorod, Šebekino a Grajvoron v Bělgorodské oblasti,“ prohlásil podle listu RIA Novosti Gladkov.

Gubernátor oblasti dále uvedl, že v pátek odjede zhruba 1,2 tisíce dětí do Penzenské, Tambovské, Kalužské nebo Stavropolské oblasti.

Ruský list připomněl, že ruská Bělgorodská oblast druhým týdnem každý den čelí útokům na obytné oblasti. K několika útokům, zejména na vojenské objekty, se přihlásily protikremelské paramilice Legia Svoboda Rusku (LSR) a Jednotka ruského dobrovolnického sboru (RDK), které bojují na straně Ukrajiny.

Podle ruského listu Kommersant úřady evakuovaly děti z Bělgorodské oblasti také loni v květnu do táborů umístěných v jiných regionech. I tehdy to bylo kvůli silnému ostřelování pohraniční oblasti.

Bělgorod: Válečná zóna uvnitř Ruska

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám