Hlavní obsah

Rusko si zákonem pojistilo deportace z anektovaných ukrajinských území

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí podepsal novelu zákona, která Moskvě umožňuje během trvání válečného stavu vyhlašovat na anektovaných územích volby a deportovat odtud obyvatelstvo.

Foto: ČTK/AP

Ruský voják v okupovaném Chersonu.

Článek

V novém znění zákona “ o válečném stavu“ je zakotvena možnost „nuceného a kontrolovaného přesunu obyvatelstva z území, kde platí válečný stav, na území, kde vyhlášen není“.

„Hlavním cílem a úkolem jsou deportace, protože místní odmítají z řady obcí odjet, podpora (ruské správy) je tam minimální, hlavně v Chersonské a Záporožské oblasti. Tito lidé také poskytují (Ukrajině) příliš mnoho informací,“ okomentoval dokument v rozhovoru pro Nastojaščeje vremja Serhij Rybalko, člen ukrajinské chersonské městské rady.

Dokument také dává příslušníkům ruských bezpečnostních složek pravomoc zadržet na dobu 30 dní obyvatele, kteří porušují platná nařízení. „Myslím, že je to jedna z cest, jak pod pohrůžkou mobilizovat místní obyvatelstvo na straně ruské armády,“ uvedl k tomu Rybalko.

Přidejte se k nám a Putin vám dá jaderné zbraně, vyzývá státy Lukašenko

Evropa

Novela zákona umožňuje provádění referend a voleb do orgánů místních samospráv i státní moci, pokud takto rozhodla ústřední volební komise „na základě konzultací s federálním orgánem výkonné moci, který má na starosti určování a realizaci státní politiky a legislativní regulaci v oblasti obrany“. Volby lze vyhlašovat jak na celém území, tak jen na jeho určitých částech, poznamenala Meduza.

V současné chvíli dle ruské legislativy platí válečný stav na území východoukrajinské Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky, a také v Záporožské a Chersonské oblasti (Ukrajiny).

Generál: Referenda na Ukrajině jsou klička, aby Rusové mohli uvažovat o taktických jaderných zbraních

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám